HIGH IMPACT PROGRAMMA INFORMEEL LEIDERSCHAP

HOE WERK IK MET DE ONDERSTROOM?

SPECIAAL VOOR TEAMLEIDERS, TEAMCOACHES, PROJECTLEIDERS, COÖRDINATOREN, VERANDERAARS EN ADVISEURS

Herken je een of meer van de onderstaande punten?

 • je werkt met hart en ziel, maar bent wel constant met je werk bezig.
 • je ervaart ‘gedoe’ in de onderstroom binnen je team of met je opdrachtgever. Dit kost je veel energie maar je weet niet precies wat je eraan moet doen.
 • je hebt het gevoel dat je ‘brandjes blust’, waardoor je niet toekomt aan de wezenlijke dingen.
 • je voelt je gefrustreerd omdat anderen zich niet zo verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat als jij.
 • je voelt je vaak moe en krijgt een opgejaagd gevoel als je op zondagavond in je agenda kijkt

Zou je graag willen dat…

 • je weet hoe je goede keuzes maakt in je dag, zodat je bezig bent met de dingen die er echt toe doen.
 • je echt waardevol resultaat bereikt ondanks alle hectiek om je heen.
 • je overzicht hebt en daardoor rust ervaart.
 • je werkt vanuit vertrouwen in plaats vanuit controle
 • je werk niet langer ten koste gaat van je gezin

Het High Impact programma Informeel Leiderschap helpt! 

Speciaal voor leergierige (startend) leidinggevenden, projectleiders, coördinatoren, ondernemers of adviseurs, heb ik een inspirerend  groepsprogramma van 4 maanden ontwikkeld, waarin je leert hoe je eerlijk en effectief leidinggeeft aan:

 1. jezelf, zodat je authentiek en effectief bent. Ook onder hectische omstandigheden.
 2. je team, zodat je team zelfstandig constructief samenwerkt.
 3. je klant of opdrachtgever, waardoor je opdrachten zo aanneemt en uitvoert zodat je optimaal van waarde bent, en tegelijkertijd je eigen grenzen respecteert.

Wat leer je?

 1. Module 1: Leid jezelf. Je leert de basics van informeel leiderschap. Je leert hoe je overkomt als leider en wat je sterke en zwakke punten zijn, ook op non-verbaal niveau. Je leert de basics van NLP zodat je optimaal leert communiceren. Ook leer je effectief omgaan met stressgedrag, van jou en de ander.
 2. Module 2: Leid je team. Je leert de basics van teamcoaching waardoor je leert je team te begeleiden naar een zelfstandige en resultaatgerichte manier van werken. Je leert hoe je effectief omgaat met ‘gedoe’ in het team en weet dit om te buigen in effectief gedrag. Je leert een antenne te worden voor wat er speelt in je groep.
 3. Module 3: Leid je klant/opdrachtgever: Je leert de basics van systemisch kijken. Je leert hoe je een opdracht of klus zo aanneemt, dat je optimaal van waarde kunt zijn, maar ook waar kunt maken wat je belooft. Je oefent met meerdere praktijkcasussen.
 4. Module 4: Hoe doe ik aan radicale zelfzorg?  Je leert hoe je de informatie uit de onderstroom effectief kunt inzetten zonder dat dit ten koste gaat van jezelf. Je leert zo voor jezelf te zorgen dat je een optimale antenne kunt zijn voor de onderstroom waardoor je van grote waarde wordt voor je omgeving

 Als je deze training hebt gevolgd, dan:

 • heb je je eigen ‘Waarom’ helder voor ogen en weet je hoe je daarnaar kunt handelen.
 • weet je hoe je echt waardevol resultaat neerzet met je team.
 • heb je overzicht en zit je niet langer ‘met kop en kont in je werk’.
 • kun je een team begeleiden en helpen ontwikkelen.
 • blus je geen brandjes meer en heb je regie over je agenda.
 • benut je je onderbuikgevoelens om je team vooruit te helpen.
 • ken je de kracht en de valkuilen van jouw leiderschap en communicatiestijl.
 • heb je inzicht in je stressgedrag waardoor je dit op tijd weet te verminderen.

Leiderschap leer je door te doen! Aan de slag met paarden!

In  deze training gaan we een dag aan de slag met paardencoaching. Dit is, ook als je niets met paarden hebt, een van de meest effectieve vormen van leiderschapstraining. Je krijgt een haarfijn inzicht in de effecten van jouw leiderschap, ook op non-verbaal niveau. Daarnaast kun je door met paarden te werken, zo veel je wilt oefenen met nieuw leiderschapsgedrag. Individueel maar ook met een team. Paarden geven je daarin loepzuivere feedback. Zo leer je leiding geven in de praktijk maar wel in een veilige leeromgeving.

Je kunt beter niet aan deze training deelnemen als je..

 • wilt leren leidinggeven op basis van macht.
 • niet houdt van eerlijke feedback.
 • je niet wilt erkennen dat jij zelf de sleutel in handen hebt van welke verandering dan ook.

Deze training is helemaal geschikt als je…

 • op zoek bent naar een praktische uitvoering van het nieuwe leidinggeven.
 • jezelf graag snel ontwikkelt.
 • je down to earth bent en de signalen van je ‘onderbuikgevoel’ concreet wilt leren benutten om je groep vooruit te helpen
 • kritisch naar je eigen functioneren durf te kijken.
 • graag ervaringsgericht leert.

De begeleiding

De training wordt begeleid door mijzelf. Ik heb als leiderschapstrainer  en teamcoach jarenlange ervaring in het begeleiden van (complexe) teams. De training met de paarden wordt mede-begeleid door mijn collega Corine Vogelaar. Zij is een zeer ervaren paardencoach op het gebied van persoonlijk leiderschap en Transactionele Analyse.

De training duurt 3 maanden bestaat uit:

 • Persoonlijk strategiegesprek bij de start van het programma om je doel voor de komende periode scherp te stellen
 • Iedere twee weken online training live via zoom. Bij iedere training is gelegenheid je vragen in te brengen. Kan je niet live aanwezig zijn, dan ontvang je de opname. Dit zijn in totaal 6 online trainingen. Deze trainingen vinden plaats op vrijdagen om 12 uur.
 • Wekelijks online intervisie/coaching in een groep van maximaal 4 personen via Zoom. De intervisie is op vrijdagmorgen van 9 tot 10 uur.
 • Een intensieve live trainingsdag met paardencoaching in Onnen waarin we een persoonlijke leiderschapsscan maken en een ontwikkeladvies op maat. Deze dag werken we in groepjes van maximaal 4 personen per trainer, zodat je veel persoonlijke aandacht krijgt. Deze dag is uiteraard corona proof, we verzetten hem als het niet door kan gaan, naar een periode waarin het wel door kan gaan. Deze dag vindt plaats op dinsdag 16 maart 2021. Als de groep groter is dan 6 personen, organiseren we meer trainingsdagen op dinsdagen of donderdagen in overleg.
 • Toegang tot de online academie Informeel Leiderschap
 • Toegang tot een besloten Facebookgroep, waarin je al je vragen 24/7 kunt stellen.

Na de voorjaarsvakantie , op 1 maart 2021 start start dit High Impact Programma. Het duurt tot 1 juni 2021.  Heb je interesse? Vul dit onderstaand formulier in.

Vorig jaar ging het goed met mijn bedrijf en mijn projecten. Tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik al 10 jaar vrijwel continu heel hard aan het werken was. Een aantal dingen had ik al veel slimmer ingericht, maar ik zocht een manier om meer impact te hebben, zonder nóg harder te werken.

De training bij Marieke heeft mijn dagelijks werk veel makkelijker gemaakt. Al na onze eerste sessie hakte ik een belangrijke knoop door, wat me enorm veel tijd en ruimte opleverde. En ook bij de volgende sessies leerde ik steeds beter zien waar mijn invloed wel én niet ligt. Hier kan ik nu veel slimmer gebruik van maken. Het is een waardevolle aanvulling van mijn gereedschapskist. En het mooie is: dat wat ik leer, is ook interessant voor mijn klanten. Ik deel deze kennis volop met hen. Marieke is een snelle denker met veel ervaring binnen verschillende organisaties. Hierdoor kan ze met een objectieve én deskundige blik meekijken en meedenken. Een gesprek met Marieke structureert je gedachten en geeft nieuwe inzichten.

En dan zijn er natuurlijk ook die andere coaches: de paarden. Eigenlijk houd ik niet zo van paarden. Maar dankzij deze dieren krijg je binnen een paar uur inzichten waar je anders maanden over zou doen. Door het gedrag van de paarden en de interpretatie van Marieke leer je razendsnel. Kortom: daadwerkelijk High Impact! 

Marielle Tromp, eigenaar Vitale Zorgverlener

De locatie

Het grootste deel van de training is online. De startdag en de dagen met de paarden vinden plaats in Onnen, nabij Groningen.

Wat krijg je:

 • een enorme boost in je persoonlijk leiderschap
 • innerlijke rust omdat je weet hoe je signalen uit de onderstroom kunt duiden en kunt benutten voor je team
 • een groep gelijkgestemden die je begrijpt en optilt
 • direct hulp in geval van ‘gedoe’ op het werk
 • je persoonlijk succesrecept voor radicale zelfzorg.

En pas op: veel mensen krijgen na deelname aan dit programma opeens allerlei kansen om hun leven eens flink op te poetsen. Nieuwe banen, nieuwe woonplekken en droomprinsen en prinsessen op witte paarden zijn geen uitzondering.

Wat is je investering?

Je investering voor dit 3 maanden programma is 2997,- euro ex btw.

Tevredenheidsgarantie

Ik ben ervan overtuigd dat dit programma heel waardevol voor je is. Daarom geef ik je een unieke tevredenheidsgarantie. Ben je na de eerste dag niet tevreden en meld je me dit direct? Dan krijg je het volledige inschrijfbedrag retour.

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je aanmelden door een gratis telefonisch strategiegesprek aan te vragen. In dit gesprek bespreken we jouw uitdagingen en plannen en of het programma geschikt voor je is. Dit gesprek is uiteraard vrijblijvend.  Je kunt dit gesprek hier aanvragen.

JA, IK WIL EEN GRATIS STRATEGIEGESPREK

Wat zeggen anderen…

Ik ben geen dierenmens en twijfelde over deze training vanwege de inzet van de paarden. Gelukkig heb ik me daar overheen gezet want het High Impact Programma heeft me veel opgeleverd!

Ik heb mezelf goed leren kennen en antwoord gekregen op de vragen als : Hoe communiceer ik? Wat doet dat met anderen? En waarom reageer ik zoals ik reageer? Hoe kan ik mensen en teams meekrijgen? Hoe herken ik bepaalde gedragingen en hoe kan ik daar het beste mee omgaan?

Het resultaat voor mezelf is dat ik meer rust heb gekregen. Zowel privé als op het werk. Omdat ik nu ‘uit mijn eigen ik’ kan stappen, kan ik met een bredere blik kijken naar zaken.

Ik raad anderen zeker aan het High Impact Programma te volgen.  Het is heel intensief & confronterend en daarmee effectief. Naast de interactieve theorie die wordt behandeld, is het programma erg praktijkgericht. Het is fijn om na de theorie meteen te trainen met de paarden en feedback te ontvangen. Daar leer je veel van!

Hacer Merdin, Allround medewerker P&O Gemeente Groningen

.

Mijn angst voor paarden was gek genoeg juist de reden om voor de training van Marieke te kiezen. Want waar zou ik beter mijn leiderschapskwaliteiten kunnen verkennen dan in een situatie met een beetje druk. Mijn leerstijl is ‘’snappen en doen’’. En beide kanten kwamen goed aan bod. Korte heldere uitleg van de theorie en in de middag uitgebreid trainen ‘’in de bak’’. Divers, intens en zeer leerzaam. Ik pas het geleerde elke dag in de praktijk toe. Dank!
Cecile Bus, plv raadsgriffier/secr. rekenkamercommissie

.

Omdat ik heel veel met mijn werk bezig was, deed ik mee aan het High Impact Programma Informeel Leiderschap. Het bleek een absolute aanrader!! Je leert zo ontzettend veel over jezelf en over hoe je op anderen over kunt komen. De paarden zijn een spiegel en laten zien wat jij doet. Iedere keer heb ik verbaasd staan kijken bij iedereen en uiteraard bij mezelf. De theorie over leiderschap is duidelijk en je kunt het direct in de praktijk oefenen. Erg fijn. Voor mij is dit een ervaring die ik zeker in mijn rugzak meeneem en vaak zal uitdragen naar anderen.

Anita Schuiten, Adviseur (in)formele zorg bij NNCZ

.

 Ik had gelijk in de gaten dat de training een hele goede voor mij was, maar eigenlijk was hij nog beter van ik verwacht had. Ik leer vooral door ervaring en de training bestaat juist voor een groot deel uit ervaren. Het is een prettige mix van theorie en het direct toepassen van deze theorie met de paarden. Marieke van Ginkel en Corine Vogelaar die de training begeleiden, zijn heel leuke, prettige en didactisch goede trainers. Erg fijn aan de cursus is, dat hij nauwelijks huiswerktijd vraagt. Naast de trainingsdagen hoef je, afgezien van het geleerde in de praktijk toepassen, weinig te doen. Dat wat je geleerd hebt, kun je nog een keer terugkijken in compacte youtube filmpjes. Erg praktisch. Oja, de trainingsdagen waren ook erg leuk en gezellig in een huiselijke setting.

Deze training gun ik iedereen. Ik zat in een groep met mensen met heel verschillende leerdoelen, maar je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt vertaald in een opdracht met de paarden. Het is leuk om te zien hoe mensen in zes trainingsdagen groeiden. Alle trainingsdagen ben ik met veel meer energie weg gegaan, dan ik binnenkwam.

De training heeft mij meer inzicht gegeven in mijn functioneren en in het functioneren van de teams waar ik mee werk. En heeft mij vaardigheden gegeven om beter, handiger en meer ontspannen te opereren. Daarnaast blijk ik, die eigenlijk nooit iets met paarden heeft gedaan, als spin-off een echte paardenfluisteraar te zijn geworden.

De impact van de training is vooral dat ik tot het inzicht kwam dat ik minder energie in mijn werk hoeft te steken om toch hetzelfde resultaat of zelfs een beter resultaat te behalen. Ik ben mij ook meer bewust geworden van waar mijn kracht als informeel leider ligt. De training bood mij een paar meer dan interessante eyeopeners waar ik nog veel aan ga hebben.

Pieter Gautier, Beleidsregisseur Gemeente Assen

.

Nynke Grevers
.

Ondanks dat het me lukte om onderwijsprocessen in gang te zetten samen met mijn collega’s, voelde ik me alleen. Ik had constant het gevoel dat ik me moest verdedigen (bij collega’s op de werkvloer) of ergens voor moest opkomen (richting MT). Dit ging erg ten koste van mijn passie en werkplezier.

Door dit traject heb ik uiteindelijk andere inzichten gekregen, zo realiseerde ik me dat ik een complexe opdracht nodig heb om uitgedaagd te worden en mijn passie aan te spreken, maar dat ik dat niet meer wilde in de huidige context. Marieke heeft me geholpen dit in te zien, ook is zij belangrijk geweest in mijn keuze een ander werkveld op te zoeken, namelijk de uitvaartbranche. Haar woorden hebben mij echt aan het denken gezet. Hetgeen Marieke bood ging voor mij zo naar de essentie. Een simpele zin als “Misschien zou je je meer kunnen focussen op jouw effectiviteit dan op jouw inzet”, heeft voor mij al zó veel verschil gemaakt op mijn dagelijkse werkvloer. Dat creëerde zo veel lucht… En dat was slechts een fractie van wat Marieke te bieden heeft.

Marieke kijkt naar je als een totaalplaatje. Dat is nodig om samen te kunnen reflecteren op jouw werkveld. Dit doet ze met zoveel kundigheid, waardoor ze meteen de kern te pakken heeft. Dingen die je eigenlijk al over jezelf weet, handen en voeten geven. Dat daar vervolgens de paarden nog aan te pas komen, maakt dat alles alleen maar bevestigd wordt en zo mooi concreet en inzichtelijk wordt. Een onvergetelijke ervaring!

Fatima Burger

.