Je moet me helpen! Ik ben helemaal overstuur en moet zo een belangrijk overleg voorzitten.

Aan het woord is Pien. Ze belt me uit de auto, terwijl ze even heeft geparkeerd. Ze zit stuk: gedoe met een zieke moeder, gierende hormonen en dwarse teamleden. En dat allemaal tegelijk. Je kent het wel. Of ik haar in 10 minuten kan helpen te kalmeren, want dan moet ze een overleg voorzitten met haar team. Het overleg is zo belangrijk, ze kan het zich niet permitteren door emoties overmand te zijn.

Samen met Pien doe ik een oefening om haar de regie terug te geven. Ze kalmeert, belt vervolgens een collega om haar te helpen en rondt het overleg met een goed resultaat af. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Dat lees je in deze blog…

Omgaan met emoties: dat leerden we niet op school

Als leidinggevende word je volop geconfronteerd met emoties. Zowel op individueel vlak, maar ook op groepsniveau. Daarvoor moet je emoties kunnen duiden en weten hoe je er handig op reageert. Voorwaarde is natuurlijk ook dat je eerst moet leren met je eigen emoties te dealen. Dat is voor de meesten van ons al een hele kunst.

Met blije en lichte emoties kunnen we vaak wel omgaan, maar de meesten van ons weten zich geen raad met gevoelens van jaloezie, boosheid, verdriet of teleurstelling. We hebben het niet op school geleerd. Sterker nog: toen we kind waren hoorden we vaak dat we ‘flink’ moesten zijn. Jaloezie was gewoon fout. Waren we boos, dan was dat helemaal fout en moesten we op de trap zitten of in de hoek staan. En wat er ook aan de hand was: na afloop moesten we sorry zeggen.

Eenmaal volwassen worden onze emoties complexer en leren we ze analyseren. We vertellen onszelf een verhaal, waarom het zo is als het is. We denken rond in duizend cirkeltjes om ons gevoel maar niet te hoeven voelen. Het denken helpt niet genoeg, want we maken onze emoties daarmee alleen maar groter. Elke keer als we ons analyserondje doen, verdiept ons rotgevoel.

Het ontkennen van je gevoel is funest voor je leiderschap

In onze leiderschapstrainingen met paarden leerden we iets belangrijks: als we ons gevoel ontkennen, dan wel bewust of onbewust, wil het paard geen contact met ons maken. Dan zijn we namelijk zo bezig met het onderdrukken van ons gevoel dat we minder verbinding kunnen maken. Door al dat innerlijk verzet zijn we minder aanwezig in het nu en dat voelt onbewust onveilig aan voor de ander. Ook kunnen we niet goed nadenken, zijn eigenlijk in angst, waardoor we enkel kunnen reageren.

De verbinding met het paard is onmiddellijk hersteld als we wel onze emoties durven te voelen en te erkennen.  Dan duren emoties maximaal 5 minuten en nemen daarna in kracht af.

Maar hoe je dat in de praktijk, zonder paarden, als het water je aan de lippen staat?

In 10 minuten regie over je emoties

Als je je overmand voelt door emoties en vindt dat je per se moet presteren, doe je deze oefening. Zoek daarvoor een plek waar je even alleen kunt zijn.

  1. Vraag je af: Wat leeft er nu in mij? Stop het geratel in je hoofd en daal af naar je gevoel. Maak het minder persoonlijk: Wat voelt je lichaam precies? Waar voel je dat? Welke sensaties voel je precies?
  2. Richt je op het gevoel. Geef het alle ruimte in je lijf. Adem er heen. Maak het zo groot mogelijk.
  3. Voel 5 tot 10 minuten dit gevoel helemaal. Laat het volledig toe. Zonder het te willen begrijpen, zonder het weg te willen denken, zonder analyses. Je bent er mee. Dat is alles.

Maar daarna: kom in actie en regel wat nodig is voor jou!

Je zult zien dat na een minuut of 10 je emoties enorm in kracht afnemen. Je kunt meestal gewoon aan het werk. Dat wil niet zeggen dat je gewoon door kunt met leven. Dit is een kortetermijnoplossing. Je emoties zijn een signaal dat je een (onvervulde) behoefte hebt, die je vaak nog niet helemaal in beeld hebt. Neem genoeg tijd om uit te puzzelen wat deze emoties je echt willen vertellen. Dit vraagt om actie. Vaak heb je een grens te stellen, een keuze te maken of iets te regelen voor jezelf wat je nodig hebt. Regel dit ook! Doe wat nodig is voor jou om veilig en happy te zijn.

Worstel je ook met dit soort vraagstukken? Wil je een helder zicht krijgen op je leidinggevende capaciteiten en je ontwikkelpunten? Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.