Voor mijn neus zit een verdrietige directeur. Het bedrijf waar ze jarenlang werkte, is onlangs gefuseerd. Sindsdien herkent ze haar idealen niet meer in het bedrijf: het voelt het als een onpersoonlijk systeem waar alles om geld draait. Haar teleurstelling is immens: ze heeft zoveel opgeofferd voor deze carrière, maar nu valt het enorm tegen. Ze weet niet hoe het verder moet.

Als trainer in informeel leiderschap zie ik regelmatig gedreven professionals, die worstelen met gevoelens van teleurstelling. Gevoelens die je verlammen, terwijl je weet dat je iets moet veranderen. Hoe voorkom je dat je blijft hangen in zo’n situatie?

In deze blog een praktische aanpak om je leiderschap terug te pakken op een moment dat de energie ervoor uit je tenen moet komen.

Stop met rationaliseren en herken je teleurstelling

Het is niet altijd makkelijk je teleurstelling te herkennen. Je hersens zijn er namelijk een kei in om je gevoel van teleurstelling te onderdrukken (want pijnlijk!) door telkens te rationaliseren. Dit doe je door de situatie te verklaren en te analyseren. Daarom de symptomen op een rijtje:

 • Het kan je niet meer schelen of de doelstellingen van je team of organisatie worden gehaald.
 • Je ervaart een enorm energielek, dat zich direct vertaalt in een continu rothumeur.
 • Je fantaseert over je ontslag.
 • Je voelt je vervreemd van je team of organisatie.
 • Op de werkvloer gedraag je je alsof je al bent vertrokken, je distantieert je van het hele gedoe.
 • Je irriteert je mateloos aan mensen die meer regie hebben dan jij en in jouw ogen niet de goede dingen doen.
 • Je hebt last van vage lichamelijke kwalen en je slaapt onrustig.
 • Je voelt je vaak kwaad en uit dat bij de mensen die dat niet verdienen, zoals je partner of je kinderen.
 • Je vergeet veel praktische zaken.

Herkenbaar?

Je onbewuste verzint strategieën om niet in beweging te komen

Nadat je hebt herkend wat er aan de hand is, is het de kunst dit ook daadwerkelijk te erkennen. Je onbewuste verzint namelijk allerlei strategieën om niet in beweging te komen. Je houdt jezelf voor dat:

 • er in de toekomst verandering zal komen. Je vertelt jezelf dat je rustig moet afwachten tot de wal het schip zal keren.
 • het ligt aan je collega, baas of organisatie. Jij kunt er niets aan doen en gaat niet veranderen omdat zij falen.
 • je het vanaf vandaag allemaal niet zo belangrijk meer vindt.
 • jezelf uitspreken geen zin heeft, ze begrijpen het toch niet en je hebt het al zo vaak gezegd.

Deze strategieën lijken rationeel, maar komen voort uit angst en houden je op je plaats. Deze gedachten zetten je in de wachtstand.

Besluit of je de crisis benut als kans, of niet …

Wanneer je je realiseert wat je voelt, ervaar je het gevoel van crisis. Dat is een onprettig maar ook een waardevol moment. Je hebt namelijk op dat moment maar 2 keuzes:

 1. Je kiest ervoor geen verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie. Het is je overkomen en jij bent er slachtoffer van. Deze keuze heeft tot gevolg dat je de komende tijd gefrustreerd door het leven gaat en dat de situatie blijft zoals hij is.
 2. Je kiest ervoor verantwoordelijkheid voor de situatie te nemen. Je realiseert jezelf dat jij, en jij alleen, ervoor gezorgd hebt dat je in deze situatie bent beland. Dat geeft je de kans om eens onder de loep te nemen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Wat is er precies gebeurd en hoe heb jij bijgedragen aan deze situatie? Wat heb je gedaan en wat heb je gelaten? Welke patronen heb je in je gedrag? Wat is er nu eigenlijk precies zo pijnlijk? Wat ben je werkelijk verloren? Welke aannames heb je? Je realiseert je dat als je weet hoe je dit hebt geregeld voor jezelf, je ook iets anders voor jezelf kunt regelen. Je gaat daarmee aan de slag!

Uit ervaring (en ja ook mijn eigen) weet ik dat dit geen makkelijke weg is en dat je daar best wat tips voor kunt gebruiken:

5 tips om je teleurstelling te overwinnen en je koers weer in eigen hand te nemen

 1. Wees eerlijk en spreek je uit bij de juiste personen. Laat weten wat er met je aan de hand is door te praten met mensen die iets voor je kunnen doen. Klaag niet, maar vertel hen hoe je het wel wilt hebben.
 2. Zoek hulp van een onafhankelijke coach of vertrouwenspersoon, buiten de context van je bedrijf om.
 3. Maak een lijst van mensen op je wie je jaloers bent. Dit geeft je inzicht in waar je eigenlijk naar verlangt. Schrijf dit op in kernwoorden. Begin de dag 10 minuten eerder en werk concreet aan je nieuwe toekomst: Verzin wat je vandaag kunt doen om deze thema’s in de toekomst in je leven te brengen. Doe het direct. Ga dan pas over op de rest van de dag.
 4. Zorg voor oplaadmomenten in je privétijd. Verzin iets waar je blij van wordt en regel het voor jezelf.
 5. Roddel niet en sluit geen ‘bondjes’ met collega’s. Dit geeft even verlichting maar vergroot het drama uiteindelijk.

Laat teleurstelling je leiderschap aanwakkeren!

Zoals je leest in deze blog kan het gevoel van teleurstelling een prachtige katalysator zijn om in beweging te komen en een toekomst te creëren die je wilt. Erken wat je voelt, vindt waar je naar verlangt en onderneem actie! Regel die toekomst die je wenst voor jezelf. Niemand anders doet het voor je. En zoals Tony Robins zegt: It is in your moments of decision that your destiny is shaped.

Als trainer in informeel leiderschap hielp ik al vele professionals hun inspiratie terug te vinden en een toekomst voor zichzelf te creëren waarin zij floreren. Herken je je in deze blog en wil je zelf aan de slag om uit een impasse te komen? Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.