Het High Impact Jaarprogramma Informeel Leiderschap:

Groei door als leider en maak het verschil!

➤ Speciaal voor directeuren, ondernemers, managers en interim-, project- en programmamanagers

Je hebt al meerdere jaren leidinggevende ervaring. Je hebt je zaken voor elkaar en toch denk je dat het slimmer kan. Je wilt je leiderschap blijven ontwikkelen zodat je optimaal van waarde bent voor je bedrijf of organisatie.

Herken je jezelf in één of meer onderstaande punten?

 • Je bent gedreven en betrokken en vraagt je af hoe je zo slim mogelijk jouw unieke waarde in de wereld zet
 • Je wilt graag dat je team optimaal en zelfstandig functioneert, maar krijgt dit nog niet helemaal van de grond
 • Je voelt je soms gefrustreerd, omdat anderen zich niet zo verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat als jij
 • Je droomt ervan positieve revoluties in je vakgebied te ontketenen
 • Je krijgt een opgejaagd gevoel als je op zondagavond in je agenda kijkt

Wil je graag…

 • positieve en wezenlijke veranderingen in je bedrijf of organisatie realiseren?
 • weten hoe je goede keuzes maakt, ook in je dagelijkse werkzaamheden, en je alleen bezig  houden met de dingen die er echt toe doen?
 • overzicht hebben en daardoor rust ervaren?
 • werken vanuit vertrouwen in plaats vanuit controle?
 • ruimte maken door zo effectief mogelijk te werken, zodat je altijd voldoende tijd hebt voor jezelf en je dierbaren?
 • weten wat de essentie is van leiderschap, op het niveau van het zoogdierenbrein, zodat je moeiteloos mensen meekrijgt?
 • doorgroeien als leider binnen je organisatie? Of doorgroeien van ondernemer met een team naar leider van je bedrijf en community?

➤ Het High Impact Jaarprogramma Informeel Leiderschap

Speciaal voor directeuren, (programma)managers en ondernemers, heb ik een interactief jaarprogramma Informeel Leiderschap ontwikkeld, waarin je de essentie van leiderschap leert, zodat je je leiderschap verdiept op 3 niveaus:

 1. Leid jezelf. Je hebt je eigen visie glashelder. Je bent bewust van je eigen onderstroom. Je kent je gedragspatronen en overtuigingen van haver tot gort, zodat ze je niet meer belemmeren te creëren wat je werkelijk wilt. Je hebt regie over je eigen agenda, stress- en energieniveau. Je benut de wijsheid van je lijf, waardoor je goed ‘in het moment’ reageert.
 2. Leid je teams. Je weet hoe je je teams zo aanstuurt zodat ze zelfstandig functioneren en je verwachtingen overtreffen. Je hebt inzicht in de onderstroom waardoor je op het juiste moment handig intervenieert en de hoeveelheid ‘gedoe’ minimaliseert.
 3. Leid je community, klant en opdrachtgevers. Je weet hoe je groepen meeneemt in het behalen van je doelen. Je draagt je visie glashelder, krachtig en aanstekelijk uit. 

Als resultaat van dit jaarprogramma Informeel Leiderschap:

 • Weet je hoe je een zelfstandig team creëert, waarin je mensen uitnodigt ook hun unieke waarde te ontdekken en in te zetten;
 • Heb je je eigen visie en strategie helder voor ogen waardoor je weet hoe je optimaal van betekenis bent;
 • Ben je de krachtigste versie van jezelf, doordat je balans ervaart tussen voelen, denken en doen. Je intervenieert krachtig in het moment;
 • Ervaar je weer ruimte en vrijheid in je agenda voor je eigen ontwikkeling;
 • Ben je meester in het ‘lui leidinggeven’: je benut je intuïtie en weet precies op welk moment je welke slimme interventies doet.
 • Neem je moeiteloos je plaats in als leider binnen je organisatie en community.

➤ Leiderschap leer je door te doen! Aan de slag met paarden!

In  deze training ga je aan de slag met paardencoaching. Dit is, ook als je niets met paarden hebt, de meest snelle en effectieve vorm van leiderschapstraining. Je krijgt door het werken met paarden direct een haarfijn inzicht in de effecten van jouw leiderschap. Ook op non-verbaal niveau. Daarnaast kun je, zo veel je wilt, oefenen met nieuw leiderschapsgedrag in een veilige omgeving. Je leert door zelf te ervaren wat de effecten zijn van je gedrag, maar ook van je intenties, je mindset en je persoonlijke stressmanagement.

Kortom: paarden geven je direct eerlijke en loepzuivere feedback waar jouw mogelijkheid tot groei zit. Op een subtiel niveau. Een betere spiegel voor je leiderschapsgedrag is er niet.

Waarom een jaarprogramma?

Het High Impact Jaarprogramma Informeel Leiderschap loopt over een periode van een jaar. In de trainingsdagen met de paardencoaching doe je veel en diepgaande inzichten op. Persoonlijk en professioneel. Ervaring leert dat het tijd vraagt om deze inzichten te implementeren in je dagelijkse werkpraktijk. Door in een kleine groep gelijkgestemden een jaar aan de slag te gaan, heb je voldoende tijd om, met behulp van de groep en van mij als coach, te implementeren en wezenlijke veranderingen tot stand te brengen.

Wat krijg je tijdens dit jaarprogramma? 

 • 3 modules verdeeld over 6 High Impact trainingsdagen, waarin je je leiderschap versterkt door middel van verschillende krachtige methodieken. In deze dagen doe je minimaal 4 sessies paardencoaching, individueel en als (leider van een) team. Deze dagen vinden plaats in een prachtige omgeving waarin je op en top wordt verzorgd. Je werkt in optimale ontspanning met grote stappen aan je eigen ontwikkeling.
 • Een videoanalyse van (delen) van je eigen leiderschapssessie
 • Deelname aan een besloten online intervisiegroep
 • Deelname aan het Leiderschapsevent ‘ Uit je hoofd, in je lijf!’
 • Tweewekelijks een online groepscoaching (20 keer per jaar, 60 minuten)
 • Ieder kwartaal een telefonische individuele strategiesessie (4 keer per jaar, 45 minuten)
 • Toegang tot de online academie Informeel Leiderschap, waarin alle inhoud van de training in korte video’s is terug te vinden.

Data trainingsdagen:

2019: vrijdag 13 sept en vrijdag 11 okt (module: Leidinggeven aan je klant, opdrachtgever en community)

2019: vrijdag 15 november Leiderschapsevent Zelfsturende teams

2019: vrijdag 13 december (module: Leidinggeven aan jezelf)

2020: vrijdag 17 januari (module: Leidinggeven aan jezelf)

2020: vrijdag 6 maart en vrijdag 17 april (module: Leidinggeven aan teams)

2020: vrijdag 22 mei Leiderschapsevent “Uit je hoofd, in je lijf!”

 

Bekijk hier de inhoud van het volledige programma.

De live trainingsdagen starten we om 9.30 uur op Landgoed Rhederoord in De Steeg en ’s middags trainen we verder in Stal Alfsengi in Loenen. De training duurt tot circa 16.30 uur.

➤ Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden is alleen mogelijk na een intakegesprek. Er is, wegens het intensieve karakter van de training, een beperkte beschikbaarheid.


* Ik ben ervan overtuigd dat dit jaarprogramma heel waardevol voor je is. Daarom geef ik je een unieke tevredenheidsgarantie. Ben je na de eerste dag niet tevreden en meld je me dit direct? Dan krijg je het volledige inschrijfbedrag retour.

➤ De begeleiding

De training begeleid ikzelf. Ik ben opgeleid als econoom en was jarenlang werkzaam als programmamanager in verschillende organisaties.

Ik ontwikkelde een methode waarmee je ‘leiding geeft zonder de baas te zijn’. De afgelopen 10 jaar trainde ik daarmee honderden leidinggevenden en teams. Ook ben ik al jarenlang leiderschapsdocent bij Noorderlink.

De training wordt mede-begeleid door mijn collega Corine Vogelaar, van het bedrijf Stable Leadership. Zij is een zeer ervaren paardencoach op het gebied van persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie.

De locatie

De training vindt plaats op het prachtige Landgoed Rhederoord (Gelderland). Daar hebben we een fijne trainingsruimte tot onze beschikking met een mooie tuin. We kunnen daar goed met de paarden werken, ook bij minder goede weersomstandigheden. Kom je van ver, dan kun je er ook heerlijk overnachten.

➤ Wat zeggen voormalig deelnemers?

Ik denk dat bewustwording het beste beschrijft wat het jaarprogramma mij tot nu toe heeft opgeleverd. Na mijn opleiding ben ik ruim 12 jaar geleden aan de slag gegaan bij Bosch waar ik nu nog met plezier werk. In twaalf jaar ben ik geworden tot wie ik nu ben. Op basis van inzet, passie en interesse heb ik op technisch gebied veel geleerd en word ik om mijn brede kennis gerespecteerd. Ook kan ik met bijna iedereen goed opschieten, zowel op het werk als buiten het werk, ik ken weinig vijanden.

Toch heb ik steeds het gevoel dat er meer in zit, ik kan beter! Maar wat dan? Een vraag die ik moeilijk beantwoord kreeg. Gelukkig bleven mijn prestaties niet ongezien en kreeg ik de mogelijkheid deel te nemen aan een leiderschapstraining. Zoals in de meeste grote bedrijven bestaan er “gebaande” paden die over het algemeen makkelijk geaccepteerd worden als goede opleidingen. De gebaande paden sturen vaak aan op grote gerenommeerde opleidingsinstituten, waar ik eerder al een training mocht volgen en veel geleerd heb.

Toch beantwoorde een herhaling van zetten niet precies aan wat ik zocht. Vandaag de dag voel ik me prima in de rol als informele leider, althans dat maak ik mijzelf wijs, maar is dat wel zo? Waarom zijn er soms frustraties/emoties/spanningen in de onderlinge relatie? Wat zegt dit over mij en de ander? Hoe ga je hiermee om? Na een zoektocht uiteindelijk bij Marieke terecht gekomen: een programma dat precies mijn nieuwsgierigheid trok en een leuke link had met mijn haat/liefde verhouding met paarden (of angst/respect verhouding). Na een intake was het duidelijk, ik wil dit.

Nu ik terugkijk op een intensief jaarprogramma ben ik wekelijks, bijna dagelijks bezig geweest met mijn persoonlijke groei. Ik zie nu hoe ik geworden ben wie ik nu ben, en ik ben er trots op, maar veel belangrijker kan ik nu bewust bijsturen om te worden wie ik wil zijn. Ik ben me meer bewust van kleine spanningen bij mezelf, in een groep of in een relatie. Als ik terugkijk heb ik deze spanning altijd aangevoeld, maar nu begrijp ik dat het mijn lichaam is die mij iets wil vertellen. Mij wil helpen een keuze te maken. Na een jaar intensief cases bespreken en experimenten doen weet ik steeds beter hoe ik kan acteren als ik spanning waarneem, waarbij het doel dat ik wil bereiken een steeds belangrijkere plek inneemt. Fijn om mijzelf zo bewust te zijn van deze competentie en ik merk dat het mij erg veel brengt. Ik kan nu makkelijker, of in ieder geval bewuster, voor mijzelf kiezen, zonder dat mijn omgeving dat als storend of zelfs egoïstisch ervaart (iets waar ik altijd bang voor was).

In de praktijk kan ik het geleerde dagelijks oefenen. Bij mijzelf, in teams en bij het aannemen van opdrachten. In merk hoe kleine nuances in contact, vertrouwen of duidelijkheid teams significant efficiënter en aangenamer kan maken!

Door te leren sturen op zoogdierenbrein (daar vertelt Marieke graag alles over), weet ik dat ik de juiste keuzes maak zodat ik ga worden wie ik wil zijn.

Er zijn twee manieren waarop dit jaarprogramma impact heeft op mij. Ten eerste heb ik meer rust. Voorheen trok ik mij alles aan en probeerde ik alles te compenseren. Nu ik duidelijker kan scheiden wat van mij is en wat van een ander is, krijg ik meer structuur/ruimte in mijn hoofd. Ten tweede zit ik al lang te denken, wat zou ik nu echt willen bereiken in het leven zowel professioneel als privé? In deze training heb ik het antwoord nog niet gekregen, maar ik heb wel erg veel vertrouwen dat ik door de mindset, verbinding met mezelf en anderen alle gereedschap in handen heb om zelf deze vraag uiteindelijk te gaan beantwoorden. Werken aan jezelf houdt nooit op.

Gelukkig hebben we binnen het bedrijf de twijfels aangaande het buiten de gebaande paden treden op het gebied van trainingen openlijk naar elkaar uitgesproken. Op basis van deze openheid en het in mij gestelde vertrouwen ben ik ongeremd in het programma gestapt. In onze evaluatie heb ik al mijn leerpunten uit en enthousiasme over dit traject kunnen delen, en heb de feedback mogen ontvangen dat de groei die ik doormaak ook zichtbaar is. Daarnaast krijg ik terug dat de sterke wil om aan mijzelf te werken op mijn manier ook zijn vruchten afwerpt.

Het moge duidelijk zijn dat ik erg enthousiast ben over het jaarprogramma, ik heb er voor gekozen om het jaarprogramma bij Marieke een gevolg te geven waarbij ik mijzelf verder wil ontwikkelen in de rol van teamcoach. Als je open staat om aan jezelf te werken, en ook verborgen kanten of talenten durft te ontdekken, raad ik het programma ten zeerste aan! Wat voor mij dit programma uniek maakt:

-Professionele en onvoorwaardelijke begeleiding van Marieke.
-Het jaarprogramma met bijna wekelijkse contactmomenten zorgen voor continuïteit en diepgang, sommige dingen hebben (bij mij) tijd en herhaling nodig.
-Werken met paarden is een leuke, maar vooral leerzame en andere manier om naar jezelf te kijken. Deze afwisseling brengt soms informatie boven die in een trainingslokaal onbesproken blijft.
-Heel veel ruimte voor inbreng van alledaagse voorbeelden, zakelijk of privé, zodat je meteen kan leren en experimenteren.

Geert-Jan Schrauwers, Product owner/project leader, Bosch Transmission Technology

.

.