Ik heb veel te veel op mijn bord. Ik delegeer wel, maar uit eindelijk ga ik het toch zelf doen. Ik wil gewoon niet dat we onder de maat presteren.

Als trainer in informeel leiderschap hoor ik dit vaak. Veel leidinggevenden ervaren dat ze het werk niet voldoende aan hun team kunnen delegeren. Waardoor ze zelf veel te hard werken.

Hoe leidinggevenden onbewust blokkeren dat hun team verantwoordelijkheid neemt

Wanneer we de patronen in hun team in kaart brengen, blijkt vaak dat leidinggevenden onbewust tegenhouden dat hun team verantwoordelijkheid neemt. Doordat jij je bemoeit met zaken die je eigenlijk hebt overgedragen, doet je team telkens een stapje terug.  Jij regelt het immers wel, en weet het blijkbaar beter.  Het team aan de andere kant, voelt zich niet erkent en raakt minder gemotiveerd. Zo wordt je bevestigd in het gevoel dat je echt niet los kunt laten en kom je in een neerwaartse spiraal.

Hoe herken je dit en maak je er een einde aan? In deze blog 3 tips om je team werkelijk verantwoordelijkheid te geven. Deze blog is gebaseerd op de ervaringen opgedaan in de leiderschapstrainingen en op het boek ‘Doorbreek de cirkel!’ van Arend Ardon.

Blokkeer jij onbewust dat je team verantwoordelijkheid neemt? Herken de symptomen!

  • je delegeert wel maar pakt gaandeweg het werk weer terug
  • je bent veel bezig met brandjes blussen
  • je bemoeit je veel met het ‘hoe’
  • je houdt je bezig met details
  • je teamleden wachten vaak op jou om beslissingen te nemen
  • je hebt het gevoel dat je er uiteindelijk alleen voor staat

Zo kom je uit deze neerwaartse spiraal:

  • check je eigen aannames over je medewerkers. Veel onbewust gedrag ontstaat doordat je onbewuste overtuigingen hebt. In dit geval over je medewerkers. Ga eens na wat je eigen aannames zijn over je medewerkers. Stel je zelf de vraag of het werkelijk waar is dat zij geen volledige verantwoordelijkheden kunnen dragen. Of houd je je team klein door de manier waarop jij over hen denkt. Vind je je team werkelijk niet in staat de verantwoordelijkheid te dragen die jij ze graag wilt geven? Neem dan zelf je verantwoordelijkheid en verander je team!
  • analyseer je eigen gedrag. Als je je team meer verantwoordelijk wilt geven, zal jij los moeten laten. Blijkbaar doe je dat niet. Bewust maar meestal onbewust. Breng je gedrag in kaart als een wetenschapper en breng in beeld wat jij precies doet wanneer jij je teamlid ‘verantwoordelijkheid’ geeft. Wat doe jij, wat doet de ander? Draag je de verantwoordelijkheid wel volledig over? Of laat je cruciale informatie om zelfstandig verder te kunnen werken achterwege? En wanneer grijp je in? Was dat ook echt nodig? Of dacht je dat het nodig was? Welk patroon houden jullie samen in stand? Wanneer je de patronen helder ziet, is het makkelijker je gedrag aan te passen.
  • maak de kaders helder en laat los! Iemand kan pas werkelijk verantwoordelijkheid nemen wanneer hij of zij precies weet wat er verwacht wordt. Veel leidinggevenden zijn hier niet volledig. Zij geven maar een deel van hun kaders aan. Het gevolg is dat je team voor iedere volgende stap jouw hulp nodig heeft. Wil je werkelijk loslaten maak dan precies duidelijk wat, wanneer en hoe je iets van de ander verwacht. En laat dan los! Grijp pas in als het werkelijk mis gaat. Tot die tijd zit je op je handen en bedwing je je controledrang!

Worstel je ook met het geven van verantwoordelijkheden aan je team? Of heb je andere uitdagingen wat je leiderschap betreft?  Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.