Introductietraining

LEIDINGGEVENDE EN HOOGGEVOELIG? ZO BENUT JE JE TALENT!

Ben je leidinggevende en pik je veel signalen in ‘de onderstroom’? Voel je je regelmatig uitgeput en overprikkeld? Worstel je met grenzen stellen? Dan is de kans groot dat je hooggevoelig bent. Dit betekent dat je als leidinggevende goud in handen hebt, mits je leert hier goed mee om te gaan.

Wat is hooggevoeligheid precies?

Hooggevoeligheid komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig is (Elaine Aron). Hooggevoelige mensen hebben een aantoonbaar actiever zenuwstelsel. Je lichaam en je geest reageren sterk op prikkels van buitenaf. Dit zorgt voor de volgende eigenschappen:

 • Je bent gevoelig voor sferen en geluiden
 • Je neemt veel subtiele signalen waar in de interactie tussen mensen
 • Je bent spiritueel en intuïtief
 • Je bent actief bezig met thema’s als zingeving, bezieling en ‘je roeping’.
 • Je bent creatief en perfectionist

Deze eigenschappen hebben ook een keerzijde. Zo ervaar je dat…

 • Een drukke kantoortuin voelt als een hel op aarde
 • Je lastig kunt functioneren in een baan, die je zelf niet zinvol vindt
 • Je moeilijk kunt werken in een omgeving die je zelf niet heilzaam vindt
 • Je snel uitgeput raakt als je je eigen tijd niet kunt beheren en geen mogelijkheden ziet je terug te trekken
 • Je ‘leegloopt‘ wanneer de sfeer in je team of omgeving niet opbouwend is.
 • Je last hebt van mensen om je heen die bewust of onbewust over je grenzen gaan 

Omgaan met je hooggevoeligheid kan je leren!

Veel leidinggevenden, die aangeven hooggevoelig te zijn, worstelen met hun hooggevoeligheid. Ze weten nog niet hoe ze hun sensitiviteit kunnen beheren’ en wat ze kunnen doen met alle signalen die ze oppikken. Ze voelen zich overprikkeld, onbegrepen en snel moe. Als je leidinggeeft en hooggevoelig bent vraagt dit veel van je. Je moet weten hoe je jezelf en je sensitiviteit moet managen. En, je moet dat ook doen. Presteren in werkomgevingen waarin het uiterste van je wordt gevraagd vergt discipline en persoonlijk leiderschap. Je moet je werkomgeving en je thuissituatie zo naar je hand zetten dat jij optimaal kunt functioneren. Alleen zo kun je vitaal en energiek blijven en je hooggevoeligheid in gaan zetten als talent.

Hoe zet je je hooggevoeligheid in als talent?

Als leidinggevende kun je leren je hooggevoeligheid in te zetten als antenne voor wat er speelt in de onderstroom van je team of organisatie. Je neemt waar wat nog onbewust is in een groep en kunt helpen dit bewust te maken. Zo kun je je team en organisatie helpen in hun ontwikkeling. Met deze informatie kun je snel de vinger op de zere plek leggen in je team of organisatie en zo rake vragen stellen en effectieve interventies doen.

Zo maak je van je gevoeligheid een krachtig instrument.

Voor velen is dit nog onbekend terrein. Maar als je (hoog)sensitief bent en ambities hebt met je team of bedrijf is het essentiële kennis!

Daarom organiseer ik een introductietraining waarin je ontdekt hoe je hooggevoeligheid inzet als talent in je rol als leidinggevende. 

Wat leer je?

Tijdens deze training leer je concreet hoe je je leiderschap verrijkt met je hooggevoeligheid, zodat je moeiteloos je team of bedrijf kunt leiden. Je leert enerzijds wat je precies moet doen als leider om je groep te begeleiden en anderzijds hoe je de signalen die je oppikt in de onderstroom daarbij benut. Omdat je leiderschap leert door te doen, ga je in de praktijk aan de slag door te werken met paarden. Je gaat ontdekken hoe de basics van leiderschap werken voor ieder team, maar ook iedere paardenkudde. Met deze inzichten ga je direct actief zelf aan de slag door leiding te geven aan paarden.

Een greep uit wat je gaat ontdekken:

 • Hoe je optimaal leidinggeeft aan iedere groep of team. Je voelt direct wat je als leider los kunt laten en wat niet. Dit levert je enorm veel ruimte op, zowel in je hoofd als in je agenda
 • Hoe je snel je regie pakt en ook fusiek je rust bewaart. Ook onder extreme omstandigheden
 • Hoe je je energie beter kunt beheren en je kunt beschermen tegen te veel prikkels
 • Hoe je op non-verbaal niveau overkomt als leider. Waar zit ruimte voor groei in jouw leiderschap?

Waarom werken met paarden?

Tijdens deze training gaan we aan de slag met paardencoaching. Dit is, ook als je niets met paarden hebt, één van de meest effectieve vormen van leiderschapstraining. Je krijgt een haarfijn inzicht in de effecten van jouw leiderschap, ook op non-verbaal niveau. Daarnaast kun je door met paarden te werken, oefenen met nieuw leiderschapsgedrag. Individueel, maar ook met een team. Paarden geven je daarin loepzuivere feedback. Zo leer je leiding geven in de praktijk, maar wel in een veilige leeromgeving.

Ben je bang voor paarden? Laat je dan niet weerhouden. Alle oefeningen zijn naast het paard en niet op het paard. We maken voor iedereen de oefeningen op maat, ook als je last hebt van angst of allergie.

➤ Voel je: Ja, daar wil ik bij zijn! Dan kun je nu kaarten kopen.

Praktisch

Wat krijg je? De training bestaat uit 3 online modules over informeel leiderschap, een high impact coachcall en een live trainingsdag op vrijdag 25 september 2020.

Wanneer: De online modules over informeel leiderschap ontvang je direct na inschrijving. De coachcall mag je plannen wanneer het je uitkomt tussen nu tot een maand na de trainingsdag op vrijdag 25 september 2020. Op deze dag gaan we samen met de groep aan de slag in een actieve live trainingsdag in Onnen.
Locatie: De trainingsdag van 25 september 2020 is op een prachtige locatie in Onnen

Tijd: van 9.30 tot 16.30 uur.
Eten en drinken: tijdens de training wordt je op en top verzorgd. Als je andere dieetwensen hebt dan vegetarisch, dan horen we dat graag via e-mail.
Investering: een ticket kost € 497,- ex. btw.

Let op: vanwege het werken met de paarden is dit een kleinschalig en persoonlijke training. Er is plaats voor maximaal 6 personen. Wil je erbij zijn? Regel je ticket dan zo snel mogelijk, zodat je niet achter het net vist.

.

Tell me and I forget,
Show me and I might remember,
Involve me and I will understand.

Voor mij was de training van Marieke een heldere, confronterende ‘involvement’. Het was voor mij een versneller en enorme motivatie om anders naar buiten te kijken en te treden.

Sascha Bouwknegt, Eigenaar De Smaak van het Noorden

.

Wat een prachtige, inspirerende middag en avond! Mooie workshop, heerlijk eten, toplocatie en een ontzettend goede sfeer en mooie gesprekken, super gedaan! Een aantal mooie inzichten op mogen doen waar ik wat mee kan.

Susanne Zijlstra, Programmamanager Noorderlink

.