“Ik heb het project gedelegeerd en ik weet dat ik het los moet laten, maar het voelt niet goed. Telkens als ik zie wat de stand van zaken is gaat mijn alarmknop af. Eerlijk gezegd wil ik de klus zo snel mogelijk terug pakken, maar ik heb zelf helemaal geen tijd. Daarnaast wil ik ook dat mijn team dit oppakt. Hoe vind ik nu de juiste balans tussen controle en vertrouwen?”

Aan het woord is Els, ze is ondernemer en heeft een groot online bedrijf. Ze geeft leiding aan een team ambitieuze mensen, maar om eerlijk te zijn, is ze zelf degene die het project het best kan uitvoeren. Niemand is zo ervaren als zij. Maar als ze het altijd zelf blijft doen, leert haar team het nooit. Zo kan ze nooit los laten en zeker niet groeien. En groeien is precies wat ze wil.

Samen met Els verzin ik een stappenplan om werk los te laten en te organiseren dat je erop kunt vertrouwen dat het goed komt.

In 5 stappen dealen met post-delegeer stress

 1. Als je merkt dat je een onrustig gevoel hebt over het werk wat je hebt gedelegeerd, neem je gevoel dan vooral serieus. Rationaliseer het niet weg omdat je vindt dat je moet kunnen delegeren, maar ga er 15 minuten rustig voor zitten. Stel je zelf de volgende vragen:
  • Waar heeft dit onrustgevoel precies mee te maken?
  • Wanneer gaat mijn alarmknop nu eigenlijk precies af?
  • Waar maak ik me nu precies zorgen over?
  • Wat ontbreekt er nu?
  • Wat gaat er werkelijk mis als dit zo doorgaat?
 2. Vervolgens vraag je jezelf af: wat heb ik concreet nodig om te vertrouwen dat het wel goed komt? Hoe kan ik dat vertalen naar een eind- of tussenresultaat?
 3. Vraag jezelf daarna af: hoe kan dit geregeld worden? Wat zou ik willen dat mijn medewerkers precies doen of regelen?
 4. Met deze analyse ga je terug naar de medewerker(s) aan wie je het werk hebt gedelegeerd. Je deelt eerlijk je gevoel van zorg en je analyse. Ook geef je aan welk eind- of tussenresultaat er volgens jou nodig is. Bespreek samen hoe dit door hen geregeld kan worden en stel samen een nieuwe opdracht vast, een nieuw ‘contact’.
 5. Spreek samen een check moment af om de voortgang door te spreken, waardoor jij het gevoel hebt dat je op tijd kunt zien of het echt goed komt.

Benut je gevoel ‘er gaat iets mis’ met je verstand

Kortom: neem je gevoel serieus. Die alarmknop heb je niet voor niets. Tap de informatie af die je systeem je geeft en ga daar concreet mee aan de slag. Is er niets aan de hand, dan kom je daar achter. Is er wel iets aan de hand, dan ook. Voorkom dat je een innerlijk een strijd voert tussen je gevoel en je verstand, door je gevoel met je verstand te benutten.

 

Worstel je ook met dit soort vraagstukken? Wil je een helder zicht krijgen op je leidinggevende capaciteiten wanneer je delegeert? Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.