‘Na mijn ontslag als leidinggevende kreeg ik van een coach de diagnose HSP (Highly Sensitive Person). Nu ben ik geswitched naar een baan als projectmanager, omdat ik weet dat ik dat inhoudelijk aankan. Ik moet harde deadlines halen en zit in een drukke kantoortuin. Ik ben net begonnen, maar eigenlijk alweer totaal uitgeput. Kan je eigenlijk wel leidinggeven als hooggevoelig mens?’

Aan het woord is Paulien, die mijn vorige blog over hooggevoeligheid las (in tranen, vertelt ze me later). Ze belt me voor een strategiegesprek.

Van zo’n verhaal als dat van Paulien breekt mijn hart. Want harde deadlines en drukke kantoortijden zijn een klassieke route om als HSP-er in de knel te raken. Net zoals een rotsfeer in het team en te korte nachten dat zijn. Maar wat me nog het meeste raakt is dat Paulien denkt dat ze niet kan leidinggeven ómdat ze hooggevoelig is.

Kan je leidinggeven als hooggevoelig mens?

In mijn werk als leiderschapstrainer zie ik het regelmatig: HSP-ers, die zich afvragen of ze wel passen in een leidinggevende rol. In deze blog ontdek je waarom HSP-ers juist heel goed kunnen leidinggeven, mits ze de juist randvoorwaarden regelen.

Als ik één ding heb geleerd in 10 jaar leiderschapstrainingen is het wel dat HSP-ers wel heel goed in staat zijn leiding te geven. Sterker nog, HSP-ers hebben een waardevol talent:

  • Wij voelen waar het niet stroomt in de onderstroom.
  • Wij krijgen als eerste jeuk wanneer we met zijn allen zitten te geloven in beleidsbullshit.
  • Wij zien wat er ‘ondertussen’ gebeurt waardoor processen niet lopen.

In je leidinggevende rol kun je met deze informatie je mensen, je team en je organisatie helpen groeien.

Ja, dat kan! Maar regel je randvoorwaarden!

Maar vóór je kunt leidinggeven heb ik geleerd dat wij HSP-ers allereest moeten leren leidinggeven aan de lastigste persoon op aarde: onszelf. Onze gevoeligheid kan een prachtig instrument zijn om informatie te vergaren, maar daarvoor moet dit talent wel worden beheerd. We moeten randvoorwaarden stellen, waardoor we kunnen functioneren. Wat de meesten van ons nodig hebben?

  • De context waarin we leiding geven moet kloppen. De meeste HSP-ers kunnen niet langdurig functioneren in een context die ze zelf niet zinvol, waardevol of eerlijk vinden. Dit leidt tot een sluimerend innerlijk verzet wat zich uit in allerlei fysieke klachten.
  • De meeste HSP-ers gedijen niet in een 9-tot-5 cultuur of een volle kantoortuin. Ons talent stelt ons in staat te voelen, maar soms staan we te veel open voor alle prikkels om ons heen. Dit vraagt om hersteltijd. Die laat zich moeilijk plannen. Flexibel kunnen zijn in je tijd is heel belangrijk. Alleen kunnen zijn ook.
  • Doe iets met de informatie die je opvangt. Om je talent te benutten, is het nodig dat je handelt naar de informatie die je hebt opgevangen. Leer hoe je deze informatie constructief bespreekbaar maakt in je team of organisatie met als doel ze verder te brengen. Je talent komt het beste tot zijn in recht in bijvoorbeeld een verandertraject of een teamontwikkel-traject. Een plaats waar je van waarde bent. Waarin het nodig is dat er wordt gewerkt met wat er niet stroomt. Waarin jouw instrument optimaal van waarde is.

Deze randvoorwaarden klinken je vast logisch in je oren. Maar toch is het regelen ervan voor de meeste HSP-ers een enorme strijd. We zijn bang afgewezen te worden. Het mag dan hip en happening zijn om kwetsbaar te zijn, maar té kwetsbaar is nog steeds voor watjes.

De eerste stap is dat je toegeeft dat je zo in elkaar steekt en dat je er open over bent, pas dan kan en durf je de radicale selfcare in te voeren, die je nodig hebt.

Wil jij leren hoe je als HSP-er jouw talent kunt inzetten in je rol als leidinggevende? Hoe je van je gevoeligheid een krachtig instrument maakt? Meld je dan aan voor een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten.