‘Ik heb last van een teamlid wat mijn leiderschap ondermijnt. Ze weet alles beter en sleept de rest erin mee. Nu heb ik het gevoel dat ik de regie kwijt ben en overal bovenop moet zitten. Dit kost super veel tijd. Ook kan ik zo niet groeien. Ik moet kunnen bouwen op mijn team. Moet ik haar nu ontslaan of juist beter aansturen? Kan jij me helpen?’

Als teamcoach en leiderschapstrainer hoor ik dit vaak. De afgelopen 10 jaar hielp ik leiders en hun teams zelfstandig en optimaal te presteren. Op basis van deze ervaring weet ik: als je last hebt van informele leiders in je team, ligt dat vaak niet aan deze ‘informele leiders’. Het is een symptoom dat je team meer leiderschap nodig heeft. Van jou!

Wat gaat er mis als je last hebt van informele leiders in je team?

Veel leidinggevenden en ondernemers willen een zelfstandig team. Vaak ga je vanuit deze wens je team als volgt aansturen:

  1. Je formuleert een doel voor je bedrijf.
  2. Je geeft ieder teamlid een taak.
  3. Je houdt contact met ieder teamlid of deze taak goed wordt uitgevoerd.
  4. Eens in de zoveel tijd overleg je met je team als geheel.
  5. Je gaat zo veel mogelijk aan je team delegeren

Na een tijdje merk je dat het werk niet zo wordt uitgevoerd zoals jij verwacht. Je team stemt niet onderling af. Ook heeft je team je nodig om allerlei problemen op te lossen en knopen door te hakken. Het lijkt alsof je team niet creatief is en zich zeker niet zo verantwoordelijk voelt als jij dat doet.

Dat komt omdat je een belangrijk ding over het hoofd hebt gezien: je team kan nog niet samenwerken op het niveau dat nodig is om jouw taken uit te voeren. Ze hebben een leider nodig die hen dit leert.

Als teamleden deze (bege)leiding niet ervaren, gaan ze onbewust op zoek naar leiding. Er staat iemand op die, meestal vanuit goede intenties, de rol van informele leider op zich neemt, dit nog niet goed kan. Deze informele leider leidt nog niet in jouw belang en is ook nog niet in staat de groep als geheel mee te nemen. Er ontstaat een onveilige sfeer, sub groepjes van teamleden en een boel gemopper over jou. Zo ontstaat informeel leiderschap van teamleden, wat je als ondernemer als ondermijnend ervaart.

Wat je moet weten als je last hebt van een ondermijnende informele leider in je team

Een ‘ondermijnende informele leider’ is een symptoom dat je team jouw leiderschap nodig heeft. Onder jouw begeleiding moet je team leren samenwerken op het niveau dat ze zelfstandig jouw taken vorm kunnen geven. Deze 3 tips helpen je dat te doen:

  1. Herkader de ‘irritante ondermijnende informele leider’ naar een handige indicator van de ontwikkelpunten van jouw leiderschap. Ga samen in gesprek en vraag hem of haar wat er nodig is om het werk als team goed te kunnen doen. Bedank de informele leider voor zijn of haar betrokkenheid, maar geef aan dat jij beslist.
  2. Organiseer één of meerdere teambijeenkomsten waarbij je de taak van het team en de individuele taken glashelder maakt. Neem hierin actief de rol aan als leider. Het is jouw bedrijf, jouw visie. Jij bepaalt de richting en de posities. Vraag en luister naar ieders mening, maar maak vervolgens een heldere beslissing over de koers en de rollen voor de groep als geheel.
  3. Leer als leider welk leiderschap teams nodig hebben per fase van hun ontwikkeling om goed te functioneren. Leer de basics van groepsdynamica, zodat je weet hoe je kunt zien in welke fase de groep verkeert en wat er nodig is van jou als leider.

Worstel je ook met dit soort vraagstukken? Wil je een helder zicht krijgen op je leidinggevende capaciteiten en je ontwikkelpunten? Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.