MARIEKE VAN GINKEL OVER DRIJVENDE KRACHT

Wat wil je later worden? vroeg mijn juf op de kleuterschool. ‘BOERIN!’ zei ik. ‘Dat kan niet’ zei ze, ‘dan moet je met een boer trouwen en die wonen hier niet’.

Twintig jaar later werk ik als econoom op een ministerie in Den Haag. Ik draag een strak pak en zit in een keurig kantoor dat uitkijkt over het Haagse bos. Ik was tevreden met mijn snelle carrière. Wat minder tevreden was ik met mijn RSI. En eigenlijk woedend was ik over het feit dat ik wel binnen was, maar nooit meer buiten kwam…

Het kwam door een periode van rampspoed dat ik deze woede wist om te buigen tot het bedrijf van mijn dromen.

In 2003 werd mijn geliefde, die in Groningen woonde, bijna een jaar lang, heel ernstig ziek. Omdat hij maanden in het ziekenhuis verbleef, gaf ik mijn baan op en verhuisde naar het Noorden om voor hem te zorgen.

Ik vond een nieuwe baan bij de Regionale Brandweer en kreeg de opdracht een samenwerkingsproject te leiden. Dit ging totaal niet zoals ik wilde. Ik was uit balans. De ziekte van mijn lief was een schok. Het besef dat ik daar geen enkele controle over had, kon ik moeilijk verkroppen. Ik stortte me op mijn werk, maar de manier waarop ik mijn invloed had ervaren in Den Haag leek in Groningen totaal verdwenen. Ik voelde me machteloos en in de war.

Ter afleiding pakte ik mijn oude hobby weer op, ik ging paardrijden. Ik kwam in aanraking met een trainingsmethode waarmee je niet je paard traint, maar jezelf. In je leiderschap in paardentaal om precies te zijn. Cowboy wijsheid, zeg maar.

Die combinatie van regie, verbinding en vertrouwen. Dat wilde ik ook leren! Na het herstel van mijn vriend kochten we een jong IJslands paard en ik ging aan de slag. En dat viel niet mee! Maar vanuit de bodem van de put, had ik ruimte om te leren. En dat deed ik. Ik leerde de basisaspecten van leiderschap in een kudde paarden en hoe deze toe te passen. Ook kreeg ik inzicht in mijn non-verbale leiderschapsgedrag en hoe ik dit kan verbeteren en inzetten.

Het project bij de brandweer ging vliegen. Samen met mijn projectleden bereikten we een convenant wat jaren niet was gelukt. Daardoor kreeg ik ook binnen de provincie Groningen de kans een groot complex project te leiden. En daarna nog een…Projecten op een hoog bestuurlijk niveau, waarin ik zelf, als projectleider, geen enkele formele machtspositie had. Door het werken met de paarden lukte het om deze lastige klussen eenvoudig te maken en om dit ook aan anderen over te brengen.

Zo ontstond, op de werkvloer, een methode om leiding te geven aan groepen. Die werkt als je formeel de leider bent, maar die je helemaal kan helpen als je dat niet bent.

Sindsdien heb ik in de rol van leiderschapstrainer, teamcoach en paardencoach vele leidinggevenden, programmamanagers en ondernemers geholpen hun informeel leiderschap te ontwikkelen. Dit doe ik door je de basics van leiderschap in kuddes te leren en wat deze basics betekenen voor groepen mensen. Maar natuurlijk vooral door met je te werken aan je leiderschap met behulp van echte paarden. Dit kan in je eentje of met je team.

Inderdaad, op onze boerderij. training informeel leiderschap

Ik help je graag wanneer..

  • je wilt leren leidinggeven zonder macht
  • je samen met je team je samenwerking wilt verbeteren
  • het je als leidinggevende veel moeite kost om resultaat te bereiken
  • je als ondernemer zo gegroeid bent, dat je opeens een teamleider bent geworden en als de bliksem wilt weten hoe je dat doet
  • je harder werkt dat je lief is en denkt dat het effectiever kan
  • je wilt weten hoe je beter kunt communiceren met mensen die niet op je lijken

Ik leer je hoe je resultaat bereikt met groepen. Niet door hard te werken, maar effectief te werken op basis van je verstand en je gevoel. Zodat je in verbinding bent met anderen, maar vooral ook met jezelf. Want ik wil dat jij ook weer buiten komt en het werk doet waar jij van droomde.

Ik zie er naar uit je te ontmoeten.

Marieke van Ginkel