ERVARINGEN VAN KLANTEN

Ik zie mezelf nog zitten, daar aan de tafel bij Marieke tijdens de intake. Tranen met tuiten vanwege een steeds terugkerend patroon waar ik in verstrikt zat. Een overlevingsmechanisme dat allang niet meer voldeed.

In het High Impact Jaarprogramma ben ik (gecoacht door Marieke en haar magische paarden) aan de slag gegaan met al die oude, ingesleten geitenpaadjes. Ik heb opgeruimd waar ik niks aan heb en nieuwe paden aangelegd. Het resultaat: ruimte in mijn hoofd. Nog krachtiger als leider in mijn werk en in mijn leven.

Als je nog twijfelt: bel haar voor een strategiegesprek. Het is de investering dubbel en dwars waard.

Karen de Jong, Interim manager en eigenaar van Bonusfamilie.nl

.

Ik ben ondernemer en werk als interim manager in grote multinationale bedrijven waar marketing & sales de kern van de werkzaamheden is. Voor effectief, enthousiast en efficiënt werken met en in interdisciplinaire teams vind ik informeel leiderschap key. Door met paarden én Marieke te werken is het gelukt om concreet zicht te krijgen op het non-verbale aspect van informeel leiderschap; inzicht in mijn eigen gedrag de uitdagingen, successen en flaws. Marieke is onvoorwaardelijk op zoek naar het beste voor ieder individueel trainee.

Ik vind samenwerken met Marieke een must have aanvulling op de inhoudelijke kennis die ook ik meekreeg in theoretische opleidingen waaronder WO en MBA. Ik raad iedere senior en beginnende manager / ondernemer aan een periode met Marieke op te lopen.

Highly recommended!

Madelaine, Ondernemer en eigenaar van MHm brandmanagement BV

.

Voor de start vroeg ik mij af of mijn leiderschap krachtig genoeg ontwikkeld was om in te stappen in het jaarprogramma. Ook twijfelde ik over een training met paarden, vanwege mijn allergie. Maar gelukkig ben ik ingestapt. Het jaarprogramma is voor mij echt life changing geweest. Van iemand die zich voor alles verantwoordelijk voelde en helemaal werd opgeslokt door de ratrace voel ik me veranderden in iemand die nu in het moment kan leven en weer contact heeft met mijn lijf en mijn gevoel. Ik heb nu voor het eerst in mijn leven een rustig hoofd. Dat is enorm fijn.

Wat echt waardevol is aan de praktische methode van Marieke dat je zelf de regie in handen krijgt. Je wordt niet afhankelijk van de trainingsmethode of een goeroe, maar vindt stap voor stap je eigen kracht terug, samen met je groep. Je voelt jezelf en je groep telkens sterker worden en transformeren. Dat is prachtig. Ik raad dit zeker aan anderen aan. Vooral voor mensen met complexe banen, als leidinggevende of in een politieke omgeving, is dit enorm waardevol. Je stapt uit de ratrace en begint met het lopen van je eigen koers, vanuit contact met je eigen gevoel en bewust van je eigen regie.

Ik weet nu dat ik een krachtig leider ben, in staat om aan te sluiten bij datgene wat de groep nodig heeft.

Marjan Alberts, Directeur Alberts ABC

.

Het jaarprogramma van Marieke is een echte Live Changer! Marieke weet razendsnel tot de kern door te dringen. Door verhelderende vragen geeft ze inzicht in wat er “vast zit”. Samen op onderzoek uit naar verrassende hulpmiddelen om gewenste doelen te realiseren. Haar krachtige methode van Informeel Leiderschap en de inspirerende co-trainers zorgen ieder keer weer voor diepgaande inzichten, bewustwording en waardevolle ervaringen.

Het afgelopen jaar heeft mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling een enorme boost gegeven. Met als resultaat: een bewuste keuze om mijn passie voor paarden met mijn werk als Transitiemanager te combineren.

Karin van den Berg, Transitiemanager, Royal A-ware

.

Het werken met de paarden is fascinerend: ze reageren feilloos op je (gebrek aan) leiderschap zonder dat je terug kunt vallen op verbale instructies. Hiermee kreeg ik direct zicht op de invloed van mijn eigen gedrag en zelfs mijn denken.

Deze training heb ik ervaren als een mooie mix van hoe je kunt leren werken met hart, hoofd en handen: je krijgt in een nutshell ook de nodige theorie over leiderschap in een team aangeboden. Marieke is als trainer van heel veel markten thuis. Afhankelijk van je eigen leervragen kan ze je aan de hand van uiteenlopende methodieken helpen je vragen te analyseren en oplossingen te vinden.

Heleen Vrijhof, Programmamanager Gemeente Groningen

.

Vorig jaar ging het goed met mijn bedrijf en mijn projecten. Tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik al 10 jaar vrijwel continu heel hard aan het werken was. Een aantal dingen had ik al veel slimmer ingericht, maar ik zocht een manier om meer impact te hebben, zonder nóg harder te werken. De training bij Marieke heeft mijn dagelijks werk veel makkelijker gemaakt. Al na onze eerste sessie hakte ik een belangrijke knoop door, wat me enorm veel tijd en ruimte opleverde. En ook bij de volgende sessies leerde ik steeds beter zien waar mijn invloed wel én niet ligt. Hier kan ik nu veel slimmer gebruik van maken. Het is een waardevolle aanvulling van mijn gereedschapskist. En het mooie is: dat wat ik leer, is ook interessant voor mijn klanten. Ik deel deze kennis volop met hen.

Marieke is een snelle denker met veel ervaring binnen verschillende organisaties. Hierdoor kan ze met een objectieve én deskundige blik meekijken en meedenken. Een gesprek met Marieke structureert je gedachten en geeft nieuwe inzichten.

En dan zijn er natuurlijk ook die andere coaches: de paarden. Eigenlijk houd ik niet zo van paarden. Maar dankzij deze dieren krijg je binnen een paar uur inzichten waar je anders maanden over zou doen. Door het gedrag van de paarden en de interpretatie van Marieke leer je razendsnel.

Mariëlle Tromp, eigenaar Vitale Zorgverlener

.

Coaching met paarden intrigeerde me al langer, maar ik had er geen concreet beeld bij. Het aanbod via de gemeente Groningen kwam voor mij op een goed moment, daar ik me in mijn werk steeds meer speelbal voelde in complexe processen. De kracht van de training zit in de eenvoud. Marieke heeft een natuurtalent voor coachen. Ze weet in korte tijd jouw probleem te analyseren en je oplossingen te laten zien. Dankzij de paarden erváár je, dat is veel krachtiger dan gewoon luisteren.
Amanda le Grand, senior onderzoeker advies&beleid publieke gezondheid, GGD Groningen

.

Ik heb al heel veel leiderschaps en communicatietrainingen gedaan in mijn loopbaan. De manier van trainen van Marieke met paarden is zo praktijkgericht dat door deze training veel kwartjes zijn gevallen!
Rene Schaap, teamleider ambtelijk secretariaat gemeente Groningen

.

In deze training heb ik technieken geleerd om mensen beter aan te sturen, door me in te leven in hun belevingswereld. Om dit te oefenen hebben we gewerkt met paarden. Het is waardevol om te ervaren hoe je leiding kunt geven aan iemand die zo anders is, door zijn belevingswereld te begrijpen. De feedback over mijn eigen leiderschapsstijl die ik zo heb ontvangen, is heel nuttig. Ik raad je aan om de training te doen als je beter wilt leren leidinggeven, maar ook als je rondloopt met vragen over je eigen koers helpt deze training je echt een stap vooruit.
Stiene Pilon, projectleider gemeente Rotterdam

.

De training leverde me concrete bouwstenen voor de ontwikkeling van mijn team, die ik direct in mijn werkomgeving kon benutten. 
Jelmer Dam, hoofd vakbekwaamheid, Brandweer Z.W. Fryslan

.

Paarden, daar heb ik helemaal niets mee. Daarom twijfelde ik of het ook voor mij zou werken, zo’n VIP-dag Informeel Leiderschap met paarden. Maar: ik heb de dag ervaren als een waar kado. Ik heb de effecten van mijn directe handelen glashelder teruggespiegeld gekregen. Hierdoor heb ik waardevolle inzichten opgedaan over mijn functioneren, die ik direct kan vertalen naar mijn werk. Ik raad iedereen die het beste wil halen uit zijn of haar functioneren aan zo’n dag te doen. Ongeacht de positie die je bekleedt. Wacht er vooral niet mee tot je vastloopt!
Fenna Bolding, senior adviseur STAMM CMO

.

De feedback van paarden in lichaamstaal laat zien hoe je moet handelen om effectief te zijn. Hierdoor kun je direct oefenen met verschillend gedrag. Hoe geef ik leiding? Hoeveel ruimte neem ik zelf in en geef ik anderen? Hoe bewaak ik mijn grenzen? En wanneer roep ik weerstand op? Dat waren thema’s die die middag aan bod kwamen. De middag bood P&O-medewerkers en managers de mogelijkheid te laten zien wat de effecten zijn van deze krachtige en directe trainingsvorm op het gebied van persoonlijke effectiviteit en leiderschap. Twee trainsters met passie voor paarden gaven met de nodige humor de deelnemers verrassende inzichten mee.
Verslag proeverij voor P&O-medewerkers Noorderlink

.

Omdat ik met een aantal vragen rond liep, heeft een collega me de tip gegeven om eens met Marieke van Ginkel te gaan praten. Ik stond op mijn werk voor een belangrijke keuze, die in mijn gedachte nog al wat beroering gaf. Ik had deze keuze voor mezelf zo zwaar gemaakt, dat ik niet zeker wist of ik de gesprekken hierover wel effectief voerde. Marieke wist in een gesprek, met 6 vragen, mijn vraagstuk in een breder kader te plaatsen. Ze hielp me afstand nemen waardoor ik zelf weer rationeel keuzes kon maken. Na dit gesprek heb ik dan ook echt de dingen op een rijtje gezet en andere keuzes gemaakt. Ik heb hierdoor een vast patroon los kunnen laten en ben blij met de keuze die ik uiteindelijk heb gemaakt. Marieke bedankt, ik heb veel gehad aan ons gesprek.
Maurice Rozema, vakspecialist vakbekwaamheid Veiligheidsregio Groningen

.

Ik heb veel geleerd van de sessie met het paard. Het heeft me inzichten gegeven in hoe ik er sta als teamleider en hoe ik met mijn team omga. Door de sessie heb ik geleerd afstand te nemen. Daarnaast weet ik nu dat de mindset erg belangrijk is. Het was een erg leuke en verhelderende sessie. Heel bijzonder hoe een paard reageert.
Daphne Oude Veldhuis, teamleider Meldkamer Noord Nederland

.

Hoe het paard je leert wat de effecten zijn van je eigen lichaamstaal is onvergetelijk. Heel bruikbaar in mijn dagelijkse werkpraktijk.
Gonnie Raangs, teamleider gemeente Groningen

.

Verbazingwekkend hoe treffend de paarden je uitstraling en intenties spiegelen. Mijn VIP-dag bij Marieke heeft mij veel opgeleverd. Ik heb inzicht gekregen in mijn functioneren in verschillende rollen. Daarbij heb ik geleerd hoe ik overtuigingen in beeld kan brengen en zo nodig kan ombuigen. Een VIP-dag is heel waardevol wanneer je een vraagstuk hebt over je functioneren of het vervolg van je loopbaan. Je staat de hele dag in de schijnwerpers en hebt alle ruimte en tijd voor jouw vraag.
Catherine Jager, adviseur ICT-beleid en procesbegeleider Provincie Drenthe

.

Toen mijn leidinggevende aangaf dat we tijdens onze teamdag met paarden aan het werk zouden gaan, dacht ik: dat is vaag! Maar niets bleek minder waar. Marieke en Corine combineren concrete teamontwikkeling met individueel werken aan je persoonlijk leiderschap. De paarden maken het actief en heel inzichtelijk. We kijken allemaal terug op een enorm nuttige dag!
Pascale Kaiser, ambtelijk secretaris Gemeenten Groningen

.

Nadat ik Marieke gevraagd had om aan de hand van een aantal specifieke doelen een korte training te verzorgen, was ik tijdens en na de training blij verrast hoe zij vorm had gegeven aan het bereiken van de doelen. Op een open en eerlijke manier heeft deze spiegel me geleerd hoe ik mijn valkuilen weer om naar buigen naar sterke punten. Deze drijvende kracht is absoluut aan te bevelen.
Wim van der Veen, teamleider brandweer

.

Balanceren tussen ‘leiden’ en ‘drijven’. Dat zit in kleine dingen: focus, doelen stellen, je eigen houding en gedrag. En vraagt continue aandacht; zo gauw jij verslapt gaat het paard zijn eigen weg. De parallel, die Marieke trekt tussen het gedrag van het paard en gedrag op het werk, maakt dat de boodschap veel beter overkomt, je ervaart het immers heel direct zelf. Mijn angst voor paarden was geen enkele belemmering. Marieke creëert een veilige omgeving en coacht zonder oordelen. Wel vraagt ze stevig door en probeert de kern te achterhalen, om jouw persoonlijke doel concreet te maken. De VIP-dag Informeel Leiderschap heeft mij waardevolle inzichten opgeleverd en leiderschap ‘in natura’ laten ervaren. Een bijzondere ervaring!
Ferdi Hendriks, accountmanager zakelijke dienstverlening, Gemeente Groningen

.

Ik heb een VIP-traject bij Marieke gedaan om vorm te kunnen geven aan een nieuwe stap ik mijn carrière. Het traject heeft me een positief en blijvend resultaat opgeleverd omdat het mijn zelfkennis heeft vergroot. Ik ben me meer bewust van mijn kunnen, maar ook van mijn grenzen. Ik weet sneller wat ik wil en kan daar nu naar handelen. Ik heb geleerd effectief te zijn vanuit rust en balans. Dat is een verademing na jarenlang te hebben gewerkt in een te hoge versnelling.
Marianne Hilbolling, gastonderzoeker Hanze Hogeschool Groningen

.

Omdat ik niet werkzaam ben in een leidinggevende functie wist ik niet zeker of het High Impact Programma voor mij geschikt zou zijn. Maar deze twijfels werden al snel weggenomen, want dit programma is geschikt voor iedereen. Tijdens de opleiding is er ruimte om je eigen situatie te bespreken en de theorie ten uitvoer te brengen, dit levert veel inzichten op. Ik ben me er nu van bewust waarom ik werk zoals ik werk en hoe ik dit positief kan ombuigen zodat ik bereik wat ik wil bereiken. Het heeft me geleerd hoe ik makkelijker de regie houd over verschillende situaties, medewerkers en collega’s. Eindelijk een opleiding die dagelijks, ook in privésituaties, van pas komt i.p.v. ‘weer een theorie en overgaan tot de waan van de dag’.
Miranda Bloeming, senior inkoper Gemeente Groningen

.

Ik denk dat bewustwording het beste beschrijft wat het jaarprogramma mij tot nu toe heeft opgeleverd. Na mijn opleiding ben ik ruim 12 jaar geleden aan de slag gegaan bij Bosch waar ik nu nog met plezier werk. In twaalf jaar ben ik geworden tot wie ik nu ben. Op basis van inzet, passie en interesse heb ik op technisch gebied veel geleerd en word ik om mijn brede kennis gerespecteerd. Ook kan ik met bijna iedereen goed opschieten, zowel op het werk als buiten het werk, ik ken weinig vijanden.

Toch heb ik steeds het gevoel dat er meer in zit, ik kan beter! Maar wat dan? Een vraag die ik moeilijk beantwoord kreeg. Gelukkig bleven mijn prestaties niet ongezien en kreeg ik de mogelijkheid deel te nemen aan een leiderschapstraining. Zoals in de meeste grote bedrijven bestaan er “gebaande” paden die over het algemeen makkelijk geaccepteerd worden als goede opleidingen. De gebaande paden sturen vaak aan op grote gerenommeerde opleidingsinstituten, waar ik eerder al een training mocht volgen en veel geleerd heb.

Toch beantwoorde een herhaling van zetten niet precies aan wat ik zocht. Vandaag de dag voel ik me prima in de rol als informele leider, althans dat maak ik mijzelf wijs, maar is dat wel zo? Waarom zijn er soms frustraties/emoties/spanningen in de onderlinge relatie? Wat zegt dit over mij en de ander? Hoe ga je hiermee om? Na een zoektocht uiteindelijk bij Marieke terecht gekomen: een programma dat precies mijn nieuwsgierigheid trok en een leuke link had met mijn haat/liefde verhouding met paarden (of angst/respect verhouding). Na een intake was het duidelijk, ik wil dit.

Nu ik terugkijk op een intensief jaarprogramma ben ik wekelijks, bijna dagelijks bezig geweest met mijn persoonlijke groei. Ik zie nu hoe ik geworden ben wie ik nu ben, en ik ben er trots op, maar veel belangrijker kan ik nu bewust bijsturen om te worden wie ik wil zijn. Ik ben me meer bewust van kleine spanningen bij mezelf, in een groep of in een relatie. Als ik terugkijk heb ik deze spanning altijd aangevoeld, maar nu begrijp ik dat het mijn lichaam is die mij iets wil vertellen. Mij wil helpen een keuze te maken. Na een jaar intensief cases bespreken en experimenten doen weet ik steeds beter hoe ik kan acteren als ik spanning waarneem, waarbij het doel dat ik wil bereiken een steeds belangrijkere plek inneemt. Fijn om mijzelf zo bewust te zijn van deze competentie en ik merk dat het mij erg veel brengt. Ik kan nu makkelijker, of in ieder geval bewuster, voor mijzelf kiezen, zonder dat mijn omgeving dat als storend of zelfs egoïstisch ervaart (iets waar ik altijd bang voor was).

In de praktijk kan ik het geleerde dagelijks oefenen. Bij mijzelf, in teams en bij het aannemen van opdrachten. In merk hoe kleine nuances in contact, vertrouwen of duidelijkheid teams significant efficiënter en aangenamer kan maken!

Door te leren sturen op zoogdierenbrein (daar vertelt Marieke graag alles over), weet ik dat ik de juiste keuzes maak zodat ik ga worden wie ik wil zijn.

Er zijn twee manieren waarop dit jaarprogramma impact heeft op mij. Ten eerste heb ik meer rust. Voorheen trok ik mij alles aan en probeerde ik alles te compenseren. Nu ik duidelijker kan scheiden wat van mij is en wat van een ander is, krijg ik meer structuur/ruimte in mijn hoofd. Ten tweede zit ik al lang te denken, wat zou ik nu echt willen bereiken in het leven zowel professioneel als privé? In deze training heb ik het antwoord nog niet gekregen, maar ik heb wel erg veel vertrouwen dat ik door de mindset, verbinding met mezelf en anderen alle gereedschap in handen heb om zelf deze vraag uiteindelijk te gaan beantwoorden. Werken aan jezelf houdt nooit op.

Gelukkig hebben we binnen het bedrijf de twijfels aangaande het buiten de gebaande paden treden op het gebied van trainingen openlijk naar elkaar uitgesproken. Op basis van deze openheid en het in mij gestelde vertrouwen ben ik ongeremd in het programma gestapt. In onze evaluatie heb ik al mijn leerpunten uit en enthousiasme over dit traject kunnen delen, en heb de feedback mogen ontvangen dat de groei die ik doormaak ook zichtbaar is. Daarnaast krijg ik terug dat de sterke wil om aan mijzelf te werken op mijn manier ook zijn vruchten afwerpt.

Het moge duidelijk zijn dat ik erg enthousiast ben over het jaarprogramma, ik heb er voor gekozen om het jaarprogramma bij Marieke een gevolg te geven waarbij ik mijzelf verder wil ontwikkelen in de rol van teamcoach. Als je open staat om aan jezelf te werken, en ook verborgen kanten of talenten durft te ontdekken, raad ik het programma ten zeerste aan! Wat voor mij dit programma uniek maakt:

  • Professionele en onvoorwaardelijke begeleiding van Marieke.
  • Het jaarprogramma met bijna wekelijkse contactmomenten zorgen voor continuïteit en diepgang, sommige dingen hebben (bij mij) tijd en herhaling nodig.
  • Werken met paarden is een leuke, maar vooral leerzame en andere manier om naar jezelf te kijken. Deze afwisseling brengt soms informatie boven die in een trainingslokaal onbesproken blijft.
  • Heel veel ruimte voor inbreng van alledaagse voorbeelden, zakelijk of privé, zodat je meteen kan leren en experimenteren.
Geert-Jan Schrauwers, Product owner/ project leader Bosch Transmission Technology

.