DRIJVENDE KRACHT PODCAST

Welkom bij de Drijvende Kracht Podcast! Mijn missie met deze podcast is om jou praktische tips en inzichten te geven waarmee je je leiderschap vergroot in je werk en je leven.

16. Hoe geef je feedback aan je team zonder te oordelen?

In deze podcast bespreek ik samen met Jacqueline Kerstma de vraag hoe je feedback geeft aan je team zonder te oordelen. We gaan aan de slag met de vraag van een luisteraar die het gevoel heeft dat haar feedback niet goed valt in haar team. We bespreken hoe je neutraal feedback geeft, maar vooral hoe je kunt onderzoeken wat er eigenlijk achter het gevoel ligt dat je feedback niet goed ontvangen wordt. Want is dat wel zo, en hoe weet je dat? We bespreken de methode van Byron Katie die super behulpzaam is om je eigen aannames op waarheid te onderzoeken.

15. Help, ik krijg de gevestigde orde niet mee!

In deze podcast bespreek ik samen met Jacqueline Kerstma wat je moet doen als je de ‘gevestigde orde’ niet mee krijgt. We bespreken hoe je daar systemisch naar kunt kijken zodat je beter begrijpt wat weerstand creëert en oplost. We geven je drie praktische tips, waarmee je wel draagvlak creëert bij de ‘gevestigde orde’.

Wil je na het luisteren van deze podcast een strategiegesprek aanvragen met Jacqueline of met Marieke dan kan dat via deze sites:

Marieke: https://www.mariekevanginkel.nl/site/gratis-strategiegesprek/
Jacqueline: https://www.sticc.nl/contact/

14. Help, er is emotionele onveiligheid in mijn team!

In deze aflevering in de serie ‘Help me met mijn team’, ga ik samen met Jacqueline Kerstma aan de slag met het team emotionele veiligheid in team. Onveiligheid in teams komt vaak voor en is veel kostbaarder dan je denkt. Wat is emotionele veiligheid concreet? Hoe weet je of het emotioneel veilig is in een team? En zo niet, hoe ga je dan te werk? Je leert een aanpak in 3 simpele stappen om emotionele veiligheid te vergroten. Voor jezelf, voor je team en richting je opdrachtgevers.

13. Help, er dreigt een conflict in mijn team!

In deze aflevering uit de serie ‘Help me met mijn team!’ spreek ik met Jacqueline Kerstma over de vraag ‘Wat doe je als er ruzie dreigt in je team?’ Conflicten kunnen ontzettend naar en schadelijk, maar ook heel waardevol zijn. Hoe zorg je er als leider voor dat ze waardevol zijn en dat mensen elkaar niet onnodig pijn doen?  Hoe begeleid je dit zonder dat je zelf onderdeel wordt van het conflict?  We nemen je mee in het gedrag van groepen voor en tijdens een conflict. Wat kun je doen als leider of facilitator om het niet te laten escaleren maar juist te benutten. Je leert een handige en simpele techniek om dit goed te kunnen doen.

Worstel jij met een dreigend conflict in je team of een andere leiderschapsvraag? Vraag dan hier een strategiegesprek aan met Marieke. 
Of hier met verbeterexpert Jacqueline.

12. Help, in mijn team is het ieder voor zich!

In deze tweede aflevering uit de serie ‘Help me met mijn team’ bespreek ik samen met Jacqueline Kerstma de vraag ‘Wat doe je als in je team iedereen zijn eigen ding doet?’ Als leider ben je keihard aan het werk. Bij problemen komt het team naar jou, niemand anders heeft het overzicht, iedereen zit op een eigen eiland, er zit geen flow in, geen echt teamgevoel, geen ontwikkeling.
We bespreken de groepsdynamica, leggen de verschillende fases van teamontwikkeling uit en verdiepen ons in de gedragingen van de groep in de vormende fase. Wat kun je doen als leider of facilitator om een betere samenwerking tot stand te brengen zodat je zelf meer je handen vrij hebt?

11. Twijfel jij over je carrière? Zo benut je dat optimaal

In deze podcast spreek ik met Ester Oude Nijhuis van De Succesvolle ambtenaar. Ester en ik spreken over wat te doen als je twijfelt in carrière. Laat je je tegenhouden of spring je juist het diepe in? Hoe weet je nu wat bij je past? Ester en Marieke delen hun eigen ervaringen met twijfel in het opbouwen van hun bedrijven en hun meest handige tip!
Wil je na deze podcast in gesprek met Ester? Je kunt hier een gesprek aanvragen.
Wil je in gesprek met Marieke? Vraag dan hier een strategiegesprek aan.

10. Help, ik heb een onmogelijke opdracht aangenomen!

In deze podcast spreek ik met Jacqueline Kerstma. Jacqueline is expert in het verbeteren van processen in grote bedrijven. Samen maken we een serie podcasts over allerlei uitdagingen waar je tegenaan loopt als je leidinggeeft aan een groep of team. En daarbij graag dingen groots en meeslepend verbeterd! Deze week bespreken we wat je moet doen als je erachter komt dat je een onmogelijke opdracht hebt aangenomen. Terwijl het allemaal mooi leek toen je eraan begon. Hoe pak je je regie weer terug als je opdracht je overspoelt, hoe communiceer je daarover met je opdrachtgever en wat leer je daar nu van voor de toekomst?

We bespreken samen de 5 punten die je moet checken om je opdracht wel haalbaar te maken. Je vindt deze 5 punten, de basics van informeel leiderschap, in het ebook wat je kunt downloaden via www.mariekevanginkel.nl.

Wil je meer weten over het jaarprogramma Informeel Leiderschap. Dat vind je via https://www.mariekevanginkel.nl/site/high-impact-jaarprogramma-informeel-leiderschap/

Wil je meer weten over Jacqueline en haar verbeterpassie? Je vindt haar via https://www.sticc.nl

9. Meer leiderschap in je werk en in je leven? Ontdek het geheim van je zenuwstelsel

In deze podcast spreek ik met Eva Groslot, een ervaren paardencoach met een bijzondere missie. Eva weet alles van het zenuwstelsel en helpt daarmee vrouwen in een burnout op weg naar herstel. De kennis van Eva is goud waard voor iedereen die wil leren leidinggeven over zichzelf en aan groepen. Ze leert ons hoe je door je zenuwstelsel te begrijpen regie kunt nemen over je eigen leven. Ze leert ons wat er voor nodig is om in een veilig en verbonden staat te kunnen leven en hoe je dat zelf kunt organiseren. En hoe deze veilig en verbonden staat een eerste randvoorwaarde is als je leiding geeft aan anderen. Je kunt Eva’s E-book downloaden via haar site: https://navenja.nl

Het boek wat Eva noemt als je meer wilt lezen over dit onderwerp is het boek ‘De polyvagaal theorie in therapie’ van Deb Dana.

8. Wat je moet weten over trauma als je leiding geeft

In deze podcast spreek ik met Marie Therese Corbeij over hoe trauma je leiderschap onbewust beïnvloed. Wanneer er (onbewust) trauma aanwezig is bij jezelf of in je team kan dat het functioneren van je team enorm in de weg zitten. Wat is trauma precies, hoe kan het eruit zien en hoe herken je het? Hoe ga je om met teamleden, teams of organisaties met trauma’s? Hoe kun je trauma bespreekbaar maken? Zonder dat je ongewild in de rol van redder of therapeut belandt. Ontdek in deze podcast hoeveel je voor mensen en teams kunt betekenen als je de pijn en ongemak die trauma met zich mee brengt, op een goede manier weet open te breken.

Wil je hier meer over lezen? Het boek van Marie Therese aanraad is ‘Sterker worden waar het pijn doet’ van Ybe Casteleyn.
Ben je ook paardencoach en wil je ook meer leren over trauma herkennen in je trainingen. Kijk dan op de website van Marie Therese: https://marengotrainingen.nl/somatic-experiencing-traumaverwerking-met-de-paarden

7. Hoe doorzie je het drama in je leven met de transactionele analyse

In deze podcast spreek ik met Florentine van Vollenhoven. Florentine is onder meer docent aan School of Life, natuurgeneeskundige en co-trainer bij het High Impact Programma Informeel Leiderschap op het gebied van de Transactionele Analyse. Florentine legt de basis van de TA uit. Ze bespreekt de drie ego toestanden, de dramadriehoek en de manier waarop je met de TA het drama in je leven kunt verminderen. Zo kan je bewust je regie, je autonomie en je informeel leiderschap leiderschap vergroten.

Het boek wat wordt genoemd in de podcast is het boek ‘Einstein en de kunst van het zeilen’. Geschreven door Anne de Graaf en Klaas Kunst.
Het boek wat Florentine zelf geschreven heeft heet ‘Verbasing over verzuring’. Je kunt het bekijken en bestellen via www.verbasingoververzuring.nl

6. Leiderschap in je samengestelde gezin. Hoe jij de regie pakt in je werk en thuis

In deze podcast spreek ik met Karen de Jong, ervaren interimmanager, en moeder van een samengesteld gezin met 5 kinderen. Zij ontdekte dat je met systemisch werk je leiderschap zowel in je werk als in je gezin kunt vergroten zodat iedereen beter floreert. Karen legt uit hoe de systemische principes van ordering, binding en balans je helpen te ontdekken waar het niet ‘stroomt’ in je team of gezin en wat je daaraan kunt doen.
Meer informatie over de workshops Leiderschap voor stiefouder van Karen vind je op www.karenverbindt.nl of via LinkedIn.
Het boek wat Karen noemt over systemisch werken is het boek De Fontein van Els van Steijn.
De basics van informeel leiderschap waar Karen over spreekt vind je in het ebook op mijn site.

5. Van ondernemer naar leider

Ninke van der Leck is een zeer succesvolle business coach die ondernemers helpt bij het doorbreken van hun bedrijf. Als leiderschapstrainer werk ik met haar samen. In deze podcast spreek ik met haar over het aansturen van teams en persoonlijk leiderschap.

Als ondernemer krijg je op verschillende niveaus te maken met hoe je een groep mee krijgt. Denk aan klanten, maar ook je team, aan de mensen die voor jou werken. Hoe krijg je hen zover dat ze vol gaan voor jouw passie?

Wat kun je als ondernemer zelf kan gaan toepassen in je bedrijf en… wat kan de rol van paarden hierin zijn?

4. Hoe los je hardnekkige problemen in je team op? Leer systemisch kijken in 3 stappen.

In deze podcast spreekt Marieke met veranderexpert Nicole van der Ouw. Zij legt in 3 simpele stappen uit hoe jij door systemisch te kijken naar je groep of team hardnekkige problemen kunt oplossen.

3. Hoe maak je bespreekbaar wat je dwars zit zonder gedoe

Waarom is het eigenlijk zo lastig om te bespreken wat je dwars zit, zonder dat er gedoe ontstaat? Een handige methode hiervoor is de methode van het weerbericht.

2. Rust in je hoofd in vijf stappen

In deze podcast beantwoord ik de vraag hoe maak ik het tijdens een werkdag rustig in mijn hoofd?

1. De snelste manier om je leiderschap te pakken…Beïnvloed je hartritme!

Irmi Klijntunte, is kinder-en jeugdpsychiater en hartcoherentietrainer. Irmi weet als geen ander hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Ook wat leiderschap betreft. Zo leerde Irmi onder meer politiemensen onder stressvolle omstandigheden ‘in the lead’ te blijven. In deze podcast leert Irmi je wat je hartritme te maken heeft met je leiderschap. Met een praktische oefening waarmee je direct zelf aan de slag kunt.