VIP-DAG INFORMEEL LEIDERSCHAP

VOOR LEIDINGGEVENDEN, PROJECTLEIDERS, ONDERNEMERS EN ADVISEURS

 • heb je een te volle agenda?
 • kom je voor je gevoel te weinig vooruit?
 • ben je door alle hectiek het zicht op je koers kwijt?
 • heb je het druk in je hoofd?
 • heb je behoefte aan regie?

Dan is een VIP-dag Informeel Leiderschap iets voor jou. Een dag waarin je je eigen leiderschap onder de loep te neemt. Een dag waarin je leert hoe je

 • controle ombuigt in regie
 • minder hard hoeft te werken
 • een heldere focus formuleert
 • loslaat en toch resultaat bereikt
 • je lichaamstaal optimaal benut in je communicatie

Dit leer je op een directe en actieve manier: door te werken met paarden.

Waarom werken we met paarden?

Paarden spiegelen meer dan welk ander dier (of mens) wat jouw gedrag met hen doet. Het trainen van leiderschap met behulp van paarden is daarom enorm effectief.  Dit komt omdat:

 • je in beweging komt. Door het leren van je eigen ervaring kom je sneller tot inzicht dan dat je over de effectiviteit van je gedrag spreekt
 • het trainen met paarden geeft je inzicht in je non-verbale gedrag. Non-verbaal gedrag is cruciaal voor de effectiviteit van je communicatie
 • paarden spiegelen hoe ze jou in een leidinggevende rol ervaren. Ze zijn niet sociaal-wenselijk of gevoelig voor status.

Deze manier van trainen is erg direct. Je krijgt snel een eerlijk beeld van je sterke en ontwikkelpunten als leider. Dit levert je in korte tijd meer inzicht op dan welke feedbackronde dan ook. Ideaal voor mensen die zich snel willen ontwikkelen.

 

Paarden, daar heb ik helemaal niets mee. Daarom twijfelde ik of het ook voor mij zou werken, zo’n VIP-dag Informeel Leiderschap met paarden. Maar: ik heb de dag ervaren als een waar kado. Ik heb de effecten van mijn directe handelen glashelder teruggespiegeld gekregen. Hierdoor heb ik waardevolle inzichten opgedaan over mijn functioneren, die ik direct kan vertalen naar mijn werk. Ik raad iedereen die het beste wil halen uit zijn of haar functioneren aan zo’n dag te doen. Ongeacht de positie die je bekleedt. Wacht er vooral niet mee tot je vastloopt!
Fenna Bolding, senior adviseur STAMM CMO

 

informeel leiderschapHet programma van een VIP-dag

We beginnen de dag met een coachingsgesprek, waarin we helder maken wat je vraagstukken zijn. Vervolgens ga je aan de slag met oefeningen in leiderschap met de paarden. Het paard zal je  direct laten weten of hij je als leider geloofwaardig vindt. Ook laat het paard in zijn lichaamstaal zien hoe jij leiding geeft en of hij ook wil blijven volgen. We vertalen jouw gedrag en de reactie daarop van het paard naar jouw werkpraktijk.  Zo brengen we in beeld hoe je effectiever kunt zijn. Vervolgens gaan we oefenen met dit nieuwe gedrag.

Wat levert een VIP-dag je op?

 • je gaat naar huis met een concrete aanpak, waarmee je morgen kunt beginnen
 • je weet hoe je, ook non-verbaal, je leiderschap kunt versterken.
 • je hebt inzicht in je sterke en ontwikkelpunten als leider en weet hoe je daarop moet anticiperen
 • je krijgt meer regie over je tijd
 • je hebt je belemmerende overtuigingen in beeld en weet hoe je ze om kunt buigen.

Begeleiding

marieke van ginkelDe VIP-dagen worden begeleid door mij, Marieke van Ginkel. Sinds 2008 geef ik trainingen in leiderschap met behulp van paarden. Ik ben opgeleid als NLP-trainer, teamcoach en verandermanager. Naast mijn bedrijf ben ik sinds 1999 tot 2013 werkzaam geweest als project- en programmamanager voor meerdere organisaties. In deze rol heb ik vaak groepsprocessen begeleid zonder formele machtspositie. Het werken met paarden heeft mij daarbij enorm geholpen.

 

 

Verbazingwekkend hoe treffend de paarden je uitstraling en intenties spiegelen. Mijn VIP-dag bij Marieke heeft mij veel opgeleverd. Ik heb inzicht gekregen in mijn functioneren in verschillende rollen. Daarbij heb ik geleerd hoe ik overtuigingen in beeld kan brengen en zo nodig kan ombuigen. Een VIP-dag is heel waardevol wanneer je een vraagstuk hebt over je functioneren of het vervolg van je loopbaan. Je staat de hele dag in de schijnwerpers en hebt alle ruimte en tijd voor jouw vraag.
Catherine Jager, adviseur ICT-beleid en procesbegeleider Provincie Drenthe

 

Bang voor paarden?

De oefeningen zijn allemaal naast het paard en niet op het paard. De oefeningen zijn voor iedereen op maat te maken, ook voor mensen met angst voor paarden.

training informeel leiderschap

Locatie

De VIP-dagen worden gegeven vanuit onze boerderij in Onnen. De locatie is gelegen in een prachtig natuurgebied grenzend aan de Hondsrug. In de paardencoaching wordt gebruik gemaakt van IJslandse paarden. Deze paarden zijn niet zo groot en heel vriendelijk.

Data & tijd

We maken eerst een belafspraak voor een verkennend gesprek zodat ik goed zicht krijg op je vraagstuk. Op basis van dit gesprek maak ik een programma op maat voor je. De dag duurt van 10.00 tot 16.30. Je wordt in je lunchpauze voorzien van een heerlijke lunch.

Let op: De VIP-dagen zijn beperkt beschikbaar.

Mijn VIP-dag was leuk en erg leerzaam. Ik ben bewust geworden hoe ik mijn bedrijf en de mensen om mij heen kan sturen. Hoe ik regie kan houden op een relaxte manier. Ik heb ervaren hoe ik overkom. Daardoor heb ik bevestigd gekregen wat mijn kracht is en heb ik mijn leerdoelen helder voor ogen. Het werken met paarden is super concreet, dit vergeet ik nooit meer. Ik heb zoveel geleerd wat ik direct kan toepassen in mijn bedrijf.
Hieke van Hoogdalem, ondernemer

Individueel of in een kleine groep

Je kunt een VIP-dag te doen in je eentje, of  in een groep van maximaal 3 personen.  Ik stel de groepjes met de grootste zorg samen, zodat je ook veel van elkaar kunt leren. Het is aan jou wat je wilt.

Iets voor jou?

Vraag je je af of deze VIP-dag Informeel Leiderschap bij je past? Of heb je andere vragen?  Neem contact op voor een gratis advies gesprek via info@mariekevanginkel.nl. Dan bespreken we of jouw vraag passend is voor een VIP-dag en geef ik je direct wat tips om op korte termijn je regie te vergroten.

Graag tot ziens,

Marieke van Ginkel

 

 

 

De VIP-training Informeel Leiderschap heb ik als zeer waardevol ervaren. Het heeft mij meer inzicht gegeven over mijn eigen gedrag en gedachten en hoe hiermee om te gaan. De sessies met de paarden vond ik geweldig en zeer effectief! Marieke heeft mij tevens een aantal tools aangereikt om efficiënter, handiger en prettiger met allerlei mensen om te gaan. De training heeft bij mij zeker bijgedragen aan persoonlijke groei en (nu al) aan een aantal positieve ontwikkelingen.
Menno Alberts, Veiligheidsregio Groningen