Waarom is mijn team is niet creatief? Ik moet alles voorkauwen en als ik niet aandring, gebeurt er niets!

Als teamcoach hoor ik dit regelmatig. Inmiddels weet ik dat een team dat niet creatief is, te maken heeft met angst.

De prijs van angst is hoog. Je worstelt als teamleider met een team dat onderpresteert. Daarom durf je niet te delegeren. En je teamleden zien zich hierdoor bevestigd in hun angst niet goed genoeg te zijn.

Hoe herken je angst in je team en ga je daar constructief meer om? In deze blog twee manieren om de creativiteit in je team weer aan te wakkeren.

Herken de symptomen van angst in je team

Teamleden zijn:

 • niet oplossingsgericht
 • besluiteloos en reactief
 • overleggen veel in subgroepjes, over het werk, maar ook over privézaken
 • vragen vaak om bevestiging
 • raken uit balans van feedback
 • leveren resultaten die net goed genoeg zijn, maar nooit verrassen

Angst is de keerzijde van creativiteit

Elisabeth Gilbert schreef onlangs een prachtig boek over creativiteit, Big Magic. Zij ziet angst als de keerzijde van creativiteit. Wanneer je deze angst de kop indrukt, help je vaak ook de creativiteit om zeep. Wil je een creatief team dat zelfstandig zorgt voor topprestaties, dan zul je als leider het thema angst in goede banen moeten leiden. Hoe doe je dat op een praktische manier?

Hoe maak je je team creatief? Leer effectief omgaan met angst in je team!

 1. Leer omgaan met je eigen angst. Erken dat een deel van je angst nuttig is en maakt dat je nog leeft. Deze angst heeft als taak je te behoeden voor gevaar. De rest van je angst is irrationeel en helpt je niet in het hier en nu. Maar ondanks dat je dat weet, gaat angst niet weg als je deze onderdrukt of ontkent. Het wordt er alleen maar erger van. Wat wel helpt om goed om te gaan met je angst is je angst grondig te bestuderen. Dat kun je op de volgende manier doen:
  1. Onderzoek de feiten. Waar gaat de angst precies over? Weet je zeker of dat waar is? Ga na of je waarneming klopt of dat deze is gekleurd door vervelende ervaringen in het verleden bijvoorbeeld.
  2. Onderzoek het gevoel. Waar voel je de angst precies? Als je je richt op dat gevoel, komt er dan nog meer informatie naar boven? Breng in beeld wat het ergste is dat je kan overkomen? Is dit reëel?
  3. Ga na in welke mate je werkelijk in gevaar bent. Is dat niet het geval, dan is je angst irrationeel. Houd een intern praatje met je angst, bedank hem voor de goede bedoelingen met jou, ontvang eventuele tips om gevaar te beperken en dan: DOE JE WAT JE VAN PLAN WAS!
 2. Wees een veilige leider. Als leider heb je veel invloed op angst in je team. Om de veiligheid in je team optimaal te borgen kun je de volgende dingen doen:
  1. Zorg dat je duidelijk bent over het doel van het team
  2. Zorg dat je glashelder bent in je precieze verwachtingen van ieder teamlid in het verwezenlijken van dit doel.
  3. Zorg ervoor dat de benodigde informatie voor alle teamleden beschikbaar is. Wees transparant en consequent in je keuzes.

Door deze twee stappen keer op keer te doorlopen open je de weg naar creativiteit, voor jezelf en voor je team.

 

Worstel je ook met dit soort vraagstukken? Wil je een helder zicht krijgen op je leidinggevende capaciteiten en je ontwikkelpunten? Iedere maand maak ik tijd om drie lezers te helpen in een gratis telefonisch adviesgesprek van 30 minuten. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.