Een reis naar Bali. Dat had ik mezelf 10 jaar geleden beloofd als het me zou lukken mijn bedrijf op te zetten.

Eerst zei ik: als ik het eerste jaar niet failliet ga, gaan we naar Bali. Ik redde het net, maar een vakantie naar Bali konden we natuurlijk niet betalen. Toen zei ik: als ik 100 deelnemers per jaar heb, gaan we naar Bali. Ook toen gingen we niet, want ik had het te druk.

Daarna zei ik: als ik mijn 10 jarig jubileum haal als solide bedrijf, terwijl ik maximaal 25 uur per week werk, gaan we naar Bali. Dat lukte!

We boekten een relaxte groepsreis door Bali en Lombok met 8 gezinnen. Dat leek me leuk. Ook voor mijn dochter. Lekker altijd wel iemand om mee te spelen. Lezen wij een boekje aan het zwembad. Bovendien leek het me een interessant groepsproces, rondreizen met 8 gezinnen.

Het was super. Echt heerlijk relaxed. Tot de avond van 7 augustus. We zitten in een restaurant en tafelen wat na. Opeens roept iemand: EARTHQUAKE!!! En direct voelt het restaurant als een golfslagbad. We rennen naar buiten. We zien gebouwen schudden. Sommigen gaan wel twee meter heen en weer. Dan is het weer stil. Wonderbaarlijk genoeg staat alles oms ons heen nog overeind. Zelfs de golvende tegelvloer van het restaurant heeft geen enkel scheurtje. Hoe anders is het in Lombok, zo’n 100 kilometer verderop. Lombok, het eiland waar we 3 dagen later naar toe zouden reizen.

Deze aardbeving bleek slechts een rimpeltje van de ‘echte aardbeving’, die Lombok trof. Maar het effect op de groep was er niet minder om. Sommigen sliepen niet meer, anderen waren boos om het effect ervan op hun dure vakantie en sommigen juist blij dat het niet veel erger heeft uitgepakt. De reisorganisatie besloot ons binnen twee dagen te repatrieren, alle hotels waarin we zouden verblijven waren immers ingestort. Maar toen kwam er een groepsproces op gang. Er werd geruzied, gemopperd en overlegd. Na een boel storm kwamen we als groep tot de slotconclusie: wij zijn bekomen van de schrik en willen graag op Bali blijven en onze vakantie afmaken. We willen niet gerepatrieerd worden, want we zijn geen slachtoffer. Het maakt niet uit waar we zitten, we zien van alle luxe af als het moet. De reisorganisatie regelde verbaasd een resort in Sanur, waar we er als hechte groep een goede vakantie van hebben gemaakt.

Eenmaal thuis, bedacht ik me dat het heel symbolisch is. Dat een reis waarmee je viert dat je 10 jaar bestaat als bedrijf, zo bewogen is.

Want dat was het proces om hier te komen ook. Ik viel de afgelopen jaren niet om en vele startende experts of adviseurs naast mij wel. Maar ondertussen dealde ik met een boel bij-bevingen, angst om alles kwijt te raken en natuurlijk veel groepsdynamiek. En telkens ook weer blijheid als ik me herpakte na een groeistuip en een nieuwe vorm vond om jullie nog beter te kunnen helpen.

De laatste tijd krijg ik toevallig ook steeds vaker de vraag hoe je dit nu precies doet: van een goede baan in loondienst naar een solide ‘hart en ziel bedrijf’. Daarom heb ik in mijn vakantie besloten deze kennis die ik de afgelopen 10 jaar opdeed ook te gaan delen in een webinar. Je kunt het webinar hier terugkijken.