Ken je dat? Je krijgt buikpijn van het gedoe in je team en jij gaat overtuigen. Je formuleert de oplossing opnieuw en legt het nog een keer uit. En toch lost het gedoe niet op. Irritant? Zeker. Uitputtend ook.

Je weet het eigenlijk best: als er gedoe is, gaat het vaak niet om de inhoud. Het gaat om hoe de samenwerking verloopt. Het gaat om de onderstroom. Wordt iedereen gezien, erkend en gehoord? Is de groep veilig? Kan de groep zelf omgaan met hun onderlinge verschillen en geschillen? Daarover gaat het…als het niet gaat in je team.

Dit doe je voor een deel met je verstand, je kennis en kunde. Maar bij hardnekkige problemen in je team moet je ook je gevoel benutten. Deze problemen ontstaan doordag er angst is in de groep, woede of onverschilligheid. Dit moet je voelen, want het wordt vaak maar half gezegd. Voelen en daar vervolgens adequaat op reageren, zodat het gevoel in de groep ook wordt herkend, erkend en benut om de samenwerking beter te maken.

Het herkennen en inzetten van je gevoel als leider is voor de meeste van ons een onbekend terrein. We voelen wel dat er iets niet klopt in een groep of organisatie, maar wat moeten we daar concreet mee? Hoe benut je onderbuikgevoel in een passende en effectieve interventie?

De afgelopen 12 jaar heb ik veel kennis verzameld over het benutten van je gevoel om een team verder te helpen in hun ontwikkeling. Ik leerde hoe je je lichaam kunt inzetten als een antenne voor wat er speelt in de onderstroom. Hoe je dat concreet doet, hoe je onderscheid maakt tussen wat er speelt in de groep en wat er speelt in jou en hoe je effectieve interventies doet.

Voor sensitieve leiders is deze manier van leiden een uitkomst. Het biedt je een kans om je sensitiviteit in te zetten als waardevol talent. Maar ook als je je niet herkent als sensitief is deze manier van leiden bijzonder handig en effectief. Omdat je sneller de onderstroom ter sprake brengt, kun je je team beter en sneller helpen.

Daarom organiseer ik regelmatig een dagtraining, waarin je kunt kennismaken met deze manier van leiden. Zonder paardencoaching, maar met alle waardevolle kennis, tips en tools die bewezen effectief zijn in de praktijk. Iets voor jou? Stuur je dan even een berichtje op info@mariekevanginkel.nl, dan stuur ik je alle informatie.